Sovit dåligt inatt? Då kan du åtminstone vila i att du inte är ensam om det. Färska siffror från Folkhälsomyndigheten visar nämligen att det går utför med den svenska sömnen.
Mest läst i kategorin
Låt oss börja med den goda nyheten.
Enligt den nationella folkhälsoenkäten som utförts av Folhälsomyndigheten anser sig nästan 70 procent av vuxna svenskar ha en god eller mycket god allmän hälsa. Över 80 procent har också ett gott psykiskt välbefinnande.
Problemet är bara att de inte sover särskilt bra.
Ängslan, oro eller ångest
Nära hälften av de som deltagit i undersökningen uppger nämligen att de lider av sömnproblem. Vidare brottas 44 procent med besvär som ängslan, oro eller ångest.
Ett nedslående resultat, som kommer med stora folkhälsoutmaningar – men också ökar.
Varför? Skälen till det är givetvis fler.
Senaste nytt
Pressad ekonomi
En bov i dramat, som undersökningen tittat närmare på är dock ekonomin, som i pressade tider som dessa, kan ge upphov till oro.
Här visar undersökningen att 20 procent av vuxna svenskar inte skulle klara av en oväntad utgift på 14 000 kronor. Då hjälper det knappast att räkna får.
Bland de som är yrkesverksamma bekymrar sig 14 procent för att de kommer att förlora sitt jobb inom det närmaste året. Även det tungt att bära.
Övervikt och stillasittande
Till de mer existensiella frågorna kommer även hälsoaspekter som vikt och motion, vilka har inverkan på vår sömn. Här konstaterar undersökningen att 18 procent av vuxna svenskar i dag lider av fetma, vilket motsvarar ett BMI på 30 eller högre.
Dessutom är 24 procent av alla vuxna stillasittande minst 10 timmar per dag, exklusive sömn.
Att få bukt på nationens sömnproblem förutsätter således att man rycker i flera trådar. Folkhälsomyndigheten betonar därför vikten av att de behöver skapa sig en korrekt bild av problemet, för att sedan kunna vidta lämpliga åtgärder.
Läs mer:
Tre enkla tips för bättre sömn. News 55
Rapport: Så göder globala matjättar fetmaepidemin. Dagens PS
Senaste nytt
Håll bokföringen i bakgrunden
Lägg din tid på det som gör skillnad, inte på onödig administration.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.