News55

Utförde medicinska experiment utan tillstånd

Chalmers fasad. Efter en internutredning vid Chalmers upptäcktes att forskning vid ett forskningscenter bedrivits utan tillstånd och utan att den kvalitetssäkrats på ett adekvat sätt. Centret var ett samarbete mellan Chalmers Sahlgrenska och Göteborgs universitet
Efter en internutredning vid Chalmers upptäcktes att forskning vid ett forskningscenter bedrivits utan tillstånd och utan att den kvalitetssäkrats på ett adekvat sätt. Centret var ett samarbete mellan Chalmers Sahlgrenska och Göteborgs universitet. (Foto: TT/Fredrik Persson/ Scanpix Sweden)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 nov. 2024Publicerad: 29 nov. 2024

Forskare vid ett forskningscenter i Göteborg har i flera år utan tillstånd från Läkemedelsverket utfört experiment på människor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Center for Bionics & Pain Research, CBPR, ett tvärvetenskapligt centrum för att främja “forskning, utveckling och kliniskt införande av ny teknik och nya behandlingsmetoder för sensoriska och motoriska funktionsnedsättningar, såsom amputationer och nervskador”, så beskrivs det av Göteborgs universitet.

Centret var en samarbetsplattform mellan de tre parterna Chalmers, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Experiment utan tillstånd

En granskning gjord av Dagens Nyheter visar att forskare vid CBPR utan tillstånd från Läkemedelsverket i flera år har utfört experiment på människor.

Det var vid en internutredning på Chalmers tidigare i år som verksamhetens problem uppdagades när flera anställda larmade.

Två av dem som då kontaktade Chelmers rektor var Maria Asplund, professor i bioelektronik och Pernilla Wittung-Stafshede, professor i kemi.

“Jag blev bekymrad när jag fick höra talas om medicintekniska studier på människor där det fanns misstankar om att det saknades tillstånd”, säger Maria Asplund till DN.

Pernilla Wittung-Stafshede ledde tidigare Chalmers jämställdhetsprojekt Genie, och som mentor på universitetet har hon kommit i kontakt med flera tidigare anställda vid CBPR.

ANNONS

“Det kändes viktigt att säga ifrån. Jag gissar att det förekommer forskningsfusk här och var, men det här går ut över människor. Vi måste lyfta när något sådant går fel”, säger hon till DN.

ANNONS

Hemmabyggda lösningar

Maria Asplund har inte själv arbetat med CBPR men har lång erfarenhet av medicinsk forskning och elektroniska implantat och uppmärksammades på bristerna vid en genomgång av tidigare forskning.

Efter Chalmers internutredning har frågor väckts om vilket material och vilken typ av utrustning forskarna vid CBPR använt och hur väl patienternas implantat har fungerat.

Det är frågor som inte helt har besvarats i de forskningsartiklar som publicerats. Bedömningen som gjordes efter internutredningen var att verksamheten hade brister.

När en människa stimuleras med el i ett experiment krävs vanligtvis säkerhetsgodkänd labbutrustning men två forskare som arbetat på CBPR säger till DN att hemmabyggda lösningar använts vid tester.

Kan ge patienter en elchock

Bilder som publicerats på sociala medier visar forskare vid CBPR som utför tester på en försöksperson med elektroder inopererade i armen.

ANNONS

På bilderna syns en härva av sladdar som är ihopkopplade via ett chip som ligger i en kartong. De olika komponenterna är fasttejpade på en arbetsbänk.

Maria Asplund säger att hon inte kan bedöma det experimentet eftersom hon inte var på plats, men anser att det inte ger något bra intryck att lämna öppet för att små misstag kan få stora konsekvenser.

“Någon kan snubbla på en sladd eller skriva en decimal fel i datorn och ge patienten en elchock”, säger hon till DN.

Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset enades i april i år om att avbryta arbetet inom CBPR på grund av brister i verksamheten, som då även anmäldes till tillsynsmyndigheter, det framgår av ett pressmeddelande.

Banbrytande: Antibiotika – 64 gånger starkare

Verkningslösa läkemedel och resistenta bakterier? Kanske inte länge till sedan en ny studie visar på stora framsteg i frågan som blivit ett globalt problem.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]