News55

Ministern: Var fjärde anhörigvårdare blir själv sjuk

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), till höger, tar emot betänkandet från utredningen Ett stärkt stöd till anhöriga från utredaren Gunilla Malmborg
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), till höger, tar emot betänkandet från utredningen Ett stärkt stöd till anhöriga från utredaren Gunilla Malmborg. (Foto: Claudio Bresciani/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 aug. 2024Publicerad: 30 aug. 2024

I juli 2023 tillsatte regeringen en utredning om anhöriga som ger vård och omsorg till närstående, utredaren menar att det lönar sig att ge stöd till de anhöriga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringens utredare Gunilla Malmborg har nu presenterat sitt betänkande till utredningen Ett starkt stöd till anhöriga.

Vid en pressträff den 28 augusti tog äldre- och socialförsäkringsministern Anna Tenje (M) emot betänkandet.

I betänkandet finns flera förslag på hur stödet till anhöriga kan stärkas, exempelvis föreslås att en anhörigkontakt ska införas inom socialtjänsten.

Brister i stödet

I Sverige finns det 1,3 miljoner anhöriga som ger vård och omsorg till närstående och Anna Terje påtalar att det i dag finns flera brister i det stöd som ges till dessa anhöriga.

“Anhörigas situation är en folkhälsofråga, var fjärde anhörig blir själv sjuk, och det är därför viktigt att de får stöd för att inte själva drabbas av sjukdom på grund av för stora påfrestningar. Det är ofta kvinnor som står för omfattande anhörigomsorg”, säger hon i ett pressmeddelande från regeringen.

Hon säger vidare att de många förslag för att stärka stödet till anhöriga som finns i utredningens betänkande nu, i sedvanlig ordning kommer beredas i Regeringskansliet.

ANNONS

Anhörigkontakt

ANNONS

“Vi ser att det finns behov av ett mer individuellt stöd till vissa anhöriga. Inom ramen för det ansvar som kommunerna har idag när det gäller stöd till anhöriga ska de enligt vårt förslag vara skyldiga att erbjuda en anhörigkontakt”, säger Gunilla Malmborg i ett pressmeddelande från Nationellt kompetenscentrum anhöriga, NKA.

Hon tillägger att anhörigkontakten ska erbjudas personer som har särskilt behov av stöd och som stödjer och vårdar en närstående som är äldre, långvarigt sjuk eller har en funktionsnedsättning.

Utredningen föreslår även att kommunernas nuvarande skyldighet att erbjuda stöd till anhöriga förtydligas så att det framgår att anhöriga ska erbjudas information och vägledning.

Stöd till barn

Gunilla Malmborg berättar att de har talat med barn som lever i utsatta situationer och att de berättat att de påverkas negativt och får ta orimligt stort ansvar hemma, något som ger negativa känslor av oro, skam, skuld och ensamhet.

“Forskning visar tydligt att konsekvenserna för de här barnen kan bli allvarliga när de växer upp. Det påverkar både hälsan, utvecklingen och skolgången. Barnen löper risk för egna sociala problem och för att förebygga det här måste man komma in tidigt”, säger hon i pressmeddelandet från NKA.

Stöd till stödlinjer

Utredningen har även analyserat behovet av en stödlinje för anhöriga och konstaterat att det redan finns flera stödlinjer som riktar sig till anhöriga, varför det inte anses vara aktuellt med en nationell stödline.

ANNONS

Utredningen anser dock att de befintliga stödlinjer som riktar sig till anhöriga ska få mer stöd.

Gunilla Malmborg säger att hon tror att utredningens förslag kan bidra till att anhörigstödet blir mer likvärdigt över landet.

“Stöd till anhöriga är en förebyggande insats som lönar sig”, säger hon i pressmeddelandet från NKA.

Utredningen Stärkt stöd till anhöriga föreslår bland annat:

  • Att Socialnämnden ska erbjuda kontakt till anhöriga som behöver särskilt stöd.
  • Att innebörden av begreppet direkt stöd till anhöriga förtydligas i socialtjänstlagen.
  • Att stödet till barn som är anhöriga förtydligas både inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården.
  • Vissa åtgärder som ska öka kunskaperna om hur barn, som är anhöriga, kan uppmärksammas när socialtjänstens handlägger ärenden och i hälso- och sjukvårdens verksamheter.
  • Åtgärder för hur skolpersonal kan få ökade kunskaper om barn som är anhöriga.
  • Att genomförandet av den befintliga hälso- och sjukvårdslagstiftningen för barn som anhöriga bör följas upp nationellt och att effekterna analyseras.
  • Att barn som är anhöriga inkluderas i den nationella anhörigstrategin.

Källa: Regeringen

Bättre vård i hemmet med mer dialog

Vi lever allt längre och gör att antalet äldre i samhället ökar, vilket i sin tur gör att antalet personer med stora behov av vård ökar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS