News55

Sensationellt fynd: UV-strålning bränner fett

En ny studie visar att UV-strålning har en överraskande effekt på kroppens fettförbränning
En ny studie visar att UV-strålning har en överraskande effekt på kroppens fettförbränning. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 maj 2024Publicerad: 22 maj 2024

Vi får ofta höra att UV-strålning skadar vår hud med solbränna, påskyndar hudens åldrande och orsakar hudcancer. Nu visar det sig att den även kan påverka vår ämnesomsättning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie tyder på att UV-strålning kanske kan hindra oss från att gå upp i vikt, men det är till en kostnad, det rapporterar Newsweek.

Nivån av noradrenalin ökade

Forskning har tidigare visat att exponering för UV-strålning kan begränsa kostorsakad viktökning hos möss, men den exakta biokemin som låg bakom viktminskningen var ett mysterium. 

Hudläkaren Jin Ho Chung ledde ett forskarteam från Seoul National University Hospital som nu har visat att UV-exponering ökar energiförbrukningen via förändringar i fettmetabolismen.

I sin studie fann forskarna att nivåerna av signalsubstansen noradrenalin ökade hos möss som konsekvent exponerades för UV-strålning. 

ANNONS

Brunt och vitt fett

Noradrenalin spelar en viktig roll för att reglera vår kamp- och flyktrespons, en annan viktig uppgift är att förmedla metabolisk aktivitet i våra fettceller, särskilt i den “hälsosamma” bruna fettvävnaden.

Vita fettceller lagrar i första hand energi, men brunt fett ökar energiförbrukningen och producerar värme, som håller oss varma. 

ANNONS

Tidigare har det visat sig att noradrenalin uppmuntrar vit fettvävnad till att omvandlas till “beigefärgat fett”, som precis som brunt fett börjar bränna energi.

Forskarna tror att det är den här processen som håller nere viktökningen hos möss som exponeras för UV-strålning.

Ökad aptit och energiförbrukning

UV-exponering verkar dessutom minska nivåerna av hormonet leptin, som är ett känt som aptitdämpande.

Trots att mössens aptit ökar bränner de dock sina extra kalorier på grund av att deras energiförbrukning är högre.

“Dessa fynd bidrar väsentligt till att förstå effekterna av UV-strålning på energimetabolism och homeostas och öppnar nya vägar för att utforska förebyggande och behandlingsstrategier för fetma och metabola störningar”, säger Jin Ho Chung till Medicalxpress.

Han säger vidare att forskningen visar att UV-exponering inte bara påverkar huden utan också spelar en viktig roll i kroppens energimetabolism och homeostatiska processer, vilket ger en revolutionerande ledtråd till utvecklingen av nya behandlingar mot fetma.

Utsätt dig inte för UV-strålning

ANNONS

På grund av de skadliga effekterna UV-strålning har på vår hud, varnar dock forskarna för att gå ut i solen utan skydd.

De vill i stället uppfinna nya strategier för att efterlikna den aktivitet som exponering för UV-strålning ger, utan att vi drabbas av de skadliga biverkningarna.

Forskarteanet planerar därför att göra uppföljningsstudier för att utveckla nya sätt att efterlikna de effekter UV-strålning har på fetma och metabolisk reglering.

Varnar för vårsolen: Alldeles för lite solskydd

Efter en lång och i delar av landet solfattig vinter har våren äntligen gjort entré. Hur bör man tänka kring att vara ut i den efterlängtade vårsolen?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS