News55

Vaccin mot bältros kan skydda mot demens

bältros och en man såm får vaccin.
En ny studie visar att vaccin mot bältros kan minska risken för äldre att drabbas av demens. Bilden är ett montage. (Foto: Canva)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 apr. 2025Publicerad: 04 apr. 2025

Att vaccinera sig mot bältros minskar risken för äldre att drabbas av demens, det visar en ny studie. Men, det är dyrt att vaccinera sig.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Sjukdomen bältros orsakar smärtsamma hudutslag och orsakas av samma virus som ger vattkoppor.

Sjukdomen påverkar nervsystemet och utvecklas hos personer som har haft vattkoppor, varför alla som haft den sjukdomen riskerar att drabbas av bältros, det skriver Fortune.

Kan förebygga demens

Att vaccinera sig mot bältros kan vara ett bra sätt att förebygga demens, det visar en ny studie.

År 2013 lanserade Wales, i Storbritannien, ett vaccinationsprogram mot bältros där personer som var under 80 år vaccinerades, men inte personer som var 80 eller äldre.

Studien, ledd av Stanford Medicine, använde data från vaccinationsprogrammet och fann att walesiska äldre vuxna som fick bältrosvaccin var mindre benägna att utveckla demens under de kommande sju åren, än de som inte fick vaccinet.

ANNONS

20 procent lägre risk

För studien analyserade forskarna hälsojournaler för över 280 000 vuxna som var mellan 71 och 88 år och som inte hade demens vid tidpunkten för vaccinationsprogrammet.

ANNONS

Forskarna fokuserade på de personer som låg närmast vardera sidan av 80 årsgränsen och jämförde personer som fyllde 80 veckan innan lanseringen med de som fyllde 80 veckan efter.

De följde studiedeltagarnas hälsoresultat under de följande sju åren och fann att år 2020 hade en av åtta av diagnosticerats med demens samt att de som fått vaccinet mot bältros hade 20 procent lägre risk att utveckla demens.

“Det var ett riktigt slående fynd. Den här enorma skyddssignalen var där, oavsett hur du tittade på datan”, säger studiens huvudförfattare Pascal Geldsetzer i ett pressmeddelande.

Kvinnor fick mer skydd

Skyddet för vaccinerade kvinnor mer uttalat än skyddet för vaccinerade män, något Pascal Geldsetzer menar kan bero på naturliga könsskillnader i immunsvar och hur demens utvecklas.

Kvinnor har till exempel vanligtvis högre antikroppssvar på vaccination, bältros är dessutom vanligare hos kvinnor än hos män.

Forskarna undersökte andra variabler som kan ha påverkat risken för demens, men fann inga. De fanns exempelvis ingen skillnad i utbildningsnivåer mellan de som vaccinerats och de som inte vaccinerats.

De som vaccinerats var inte heller mer benägna att ta andra vaccinationer eller förebyggande behandlingar.

ANNONS

De hade också lika stor sannolikhet att diagnostiseras med andra sjukdomar, som diabetes, hjärtsjukdomar och cancer. 

Vaccin mot bältros är dyrt

Den enda skillnaden forskarna fann mellan de som vaccinerats mot bältros och de som inte vaccinerats var att demensdiagnoserna minskade i gruppen vaccinerade.

De här fynden stödjer idén att virus som påverkar nervsystemet, vilket bältros gör, kan öka risken för demens.

I Sverige rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla över 65 och personer som är över 18 och har någon form av immunbrist ska vaccinera sig mot bältros.

Det är dock inte kostnadsfritt att vaccinera sig mot bältros utan alla måste själv betala för sin vaccination. Det kan kosta cirka 2 550 kronor per dos och du behöver två doser.

Dan, 69, fick bältros i örat – “ett smärtsamt uppvaknande”

Trots tydliga symtom dröjde diagnosen. I dag vill Dan Karlsson att fler ska vaccinera sig mot bältros – och att vaccinet ska bli gratis för äldre.


ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS