Varje vecka svarar News55s husoptiker Lars Wulfing på läsarnas frågor om ögon, syn och synhjälmedel. Vill du ställa en fråga till Lars skickar du den till [email protected].


Mest läst i kategorin
Vad menas med ålderssynthet? Undrar Bengt i Sörmland.
– Hej Bengt och tack för din fråga! Åldersynthet (eller presbyopi som det heter på latin) är något som alla människor får runt 40-50 års ålder. Det är så att ögats lins är mycket flexibel från födseln men med åren blir mindre och mindre flexibel och då klarar man inte av att se på nära håll. Är man närsynt så kan man ta av sig glasögonen och då se på nära håll och är man rättsynt på långt håll behöver man läsglasögon vid närarbete. Den vanligaste och mest bekväma lösningen är att skaffa sig ett par progressiva glasögon som man då kan se både på långt och nära håll med. Man kan skriva många sidor om detta men jag hoppas att det räcker som svar.
Jag får fruktansvärd klåda i ögonen på våren pga allergi. Har du som optiker tips på vad jag kan göra förutom allergimediciner? Maria
– Hej Maria och tack för din fråga! Jag förstår din frustration och förutom allergimedicin så är det mer frågan om att hålla mängden allergener på minimal nivå. Detta kan man till viss del uppnå genom att:
-Hålla rent och våt-torka i hemmet
– Duscha och tvätta håret på kvällen så att de allergener som sitter i på huden och i håret försvinner och inte irriterar på natten, har du en partner i samma rum/säng så kan det vara vist att hen också har samma rutin under de veckor det är som värst.
– Byta sängkläder ofta
– Byta kläder ofta
– Du kan också köpa ”Fysiologisk saltlösning” och droppa i ögonen mellan dina allergidroppar – Det är dock viktigt att du låter det gå minst 10 min efter att du droppat dina allergidroppar så de hinner verka.
Jag fått min syn kollad hos en annan optiker och provade glasögon. Efter 14 dagar hade min syn försämrats. Det är skickat en remiss och jag väntar nu på en undersökning på sjukhuset . Nu till min fråga. Behöver jag betala för glasögonen som inte fungerade? Mvh Gunilla
– Hej Gunilla och tack för din fråga! Tyvärr kan jag inte ge ett entydigt svar på din fråga men de flesta optiker brukar ha en generös inställning till detta. I vårt abonnemang där jag jobbar så är det fritt byte av glas vid synförändring så i detta fallet hade man avvaktat tills du eventuellt blivit utredd/opererad och sedan bytt glasen utan kostnad.
Hej, I coronatider ska vi absolut inte peta i ansiktet. Jag försöker följa råden vi får från Anders Tegnell m.fl. Jag bär kontaktlinser sätter i och tar ur varje dag. Jag kan verkligen inte konsten att slänga i linserna i ögonen. Jag måste till viss del röra partier i ansiktet. Hälsar Inger
– Hej Inger och tack för din fråga! Om du tvättar händer och ansikte med tvål och vatten innan du sätter i och tar ur linserna så är problemet löst för då har du avlägsnat eventuella bakterier eller virus.
Hej. Vilka optiker är anslutna till ”gratis linser för pensionärer?” Hälsningar Margareta
– Hej Margareta och tack för din fråga! Jag känner inte till att det skulle finnas ett sådant erbjudande. Det som erbjuds i linsväg för pensionärer är i huvudsak ”Medicinska linser” dvs de som behövs pga en ögonsjukdom eller efter en operation och det handhas av ögonläkare som förskriver detta och kan i vissa fall hämtas ut hos optiker. Det har funnits vissa bidrag i några landsting och hanterats av 1177 Vårdguiden så mitt förslag är att gå in på www.1177.se -välj region och se om och vad ditt landsting eventuellt har att erbjuda.
Hej! Jag använder glasögon och växlar med linser. Är ganska närsynt 6+ på båda ögonen.
Skulle behöva en synundersökning , eftersom jag tycker att synen försämrats. Starroperation med tanke på min ålder 73? Det fungerar bra med endagslinser . Vad menas med ekonomisk hjälp i detta fall? Kan jag få bättre syn efter en operation och slippa glasögon helt? Har ej tillåtit mig att uppsöka Optiker på grund av corona. Mvh. Kia
– Hej Kia och tack för dina frågor! Det finns optiker som erbjuder tider för synundersökning för riskgrupper före ordinarie öppettider så mitt förslag är att du kontaktar din närmaste butik för att få reda på var du kan få denna tjänst.
– Du skriver att du är närsynt men ”6+” som du anger tyder på översynthet, oavsett så är styrkan eller din ålder inte avgörande för om du ska opereras för grå starr – det kommer optikern att upptäcka vid undersökningen och i så fall skicka remiss för bedömning av ögonläkare. Om du har grå starr så kommer du förmodligen att få bättre syn efter operationen och det finns möjlighet att välja en flerfokal lins som opereras in. Du kan då klara dig utan glasögon efteråt men valet av speciell inopererad lins brukar vara förknippat med en kostnad.
– För din fråga om ekonomisk hjälp ber jag dig läsa svaret till Margareta ovan.
Vilka tester görs vid en synundersökning? Eva-Britt
– Hej Eva-Britt och tack för din fråga har fått frågan tidigare så jag repeterar mitt svar! I en vanlig synundersökning ingår en mängd punkter som optikern går igenom och beroende på resultaten så görs fler eller färre extra moment.
Huvuddelarna är:
– Anamnes – Man frågar kunden om behov, ögonsjukdomar i släkten och hur man subjektivt upplever sin syn samt om det är något speciellt som kunden reflekterat över gällande sin syn.
– Autorefraktor med tryckmätning – Kunden fåt titta in i en apparat som mäter ungefärligt synfel oftast kombinerat med att man tar ögontrycket. OBS! Ögontrycket har ingen direkt koppling till kroppens blodtryck utan är ett övertryck på ca 16-22mmHG för att ögat ska hålla sin form. För högt tryck i ögat kan indikera Grön Starr (Glaucom) varför optikern i så fall rekommenderar en mer extensiv ”Ögonhälsoundersökning” med bl a foto av ögonbotten. Beroende på resultat så kan man bli remitterad till ögonläkare för vidare undersökning.
-Vergenser – I denna mätning kollar optikern eventuell skelning och vid speciella behov skickas remiss till ortoptist.
-Refraktion -Optikern provar med olika glas och olika tester för att få fram rätt styrka för varje öga både för långt, mellan och näravstånd.
-Ordination – Refraktionen är ett underlag där ögonen var för sig är styrkeoptimerade – Beroende på samarbete mellan ögonen, eventuell dominans samt även det glasögonen ska användas till så blir ibland ordinationen annorlunda än refraktionen. Optikern skannar alltid av om det finns förändringar som tyder på sjukdom och remitterar då vidare.
Synundersökningen kan alltså se olika ut beroende på vilken apparatur man har och vilken data som redan finns i journalen.

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+