News55

Vanliga hjärtsjukdomar ökar risken för demens

en läkare håller i ett hjärta. Enligt ett nytt vetenskapligt uttalande kan en hälsosam livsstil och tidig behandling hjärt- kärlsjukdom hjälpa till att bevara normal hjärnfunktion och minska bördan av demens
Enligt ett nytt vetenskapligt uttalande kan en hälsosam livsstil och tidig behandling hjärt- kärlsjukdom hjälpa till att bevara normal hjärnfunktion och minska bördan av demens. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 okt. 2024Publicerad: 24 okt. 2024

Ju yngre vi är när vi börjar ta hand om vårt hjärta desto bättre, att hålla hjärnan skarp och undvika demens när vi åldras har nämligen mycket med hjärtat att göra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt experter ökar vanliga hjärtsjukdomar risken för demens och hur skarp vi lyckas hålla vår hjärna när vi åldras har mycket med hjärtat att göra, det skriver CNN.

American Heart Association publicerade på torsdagen ett vetenskapligt uttalande som säger just det.

“Demens ses vanligtvis som en obotlig och obeveklig sjukdom som inte kan förebyggas. Bevis visar dock att, att anta en hälsosam livsstil och att identifiera och behandla vaskulära riskfaktorer tidigt kan hjälpa till att bevara normal hjärnfunktion och minska bördan av Alzheimers sjukdom och andra relaterade demenssjukdomar”, säger säger Fernando Testai i ett pressmeddelande.

Han är professor i neurologi och rehabilitering vid University of Illinois College of Medicine i Chicago, USA, och var ordförande för gruppen som skrev uttalandet.

Bör börja innan vi föds

Andrew Freeman, chef för kardiovaskulärt förebyggande och välbefinnande vid National Jewish Health i Denver, USA, säger att en hälsosam livsstil bör börja tidigt i livet, även innan vi föds.

Han har inte varit med och skrivit uttalandet, men menar att den här uppmaningen är viktig eftersom många har någon form av hjärtsjukdom och människor blir sjuka tidigare i livet samt att en förbannelse är att vi arbetar hela livet.

“Vi sparar våra pengar, vi gör oss redo att gå i pension och sedan ser vi fram emot hjärtinfarkt, stroke, demens, sjukdomar som potentiellt kan undvikas om vi kan agera tidigt nog och ändra vår livsstil”, säger han till CNN.

ANNONS
ANNONS

Kranskärlssjukdom

Vid kranskärlssjukdom byggs plack upp i kroppens artärer och det är enligt Världshälsoorganisationen, WHO, världens främsta mördare.

Från år 2000 till år 2021 har enligt WHO dödsfallen i kranskärlssjukdom ökat från 6,4 miljoner till 9,1 miljoner. Sjukdomen kan börja i 40- till 50-årsåldern, ofta utan märkbara symtom.

Kranskärlsjukdom tär också på hjärnan, högt blodtryck och den förträngning av artärer som uppstår vid kranskärlssjukdom kan minska blodflödet och skada de små blodkärlen i hjärnan.

Enligt American Heart Association resulterar det i kognitiv försämring. I sitt uttalande skriver de att kranskärlssjukdom ökar risken för att i framtiden drabbas av demens med 27 procent.

Andra hjärtsjukdomar

Även högt blodtryck och typ 2-diabetes kan minska blodflödet i hjärnan och öka inflammation, vilket leder till kognitiv försämring och demens.

Efter en hjärtattack får upp till hälften av dem som överlever förlust av hjärnfunktion och några får enligt uttalandet en kognitiv funktionsnedsättning.

ANNONS

Hjärtsvikt är en allvarlig hjärtsjukdom där hjärtat är för svagt för att pumpa ut tillräckligt med blod för att syresätta kroppens organ, enligt uttalandet kan upp till 81 procent av alla med hjärtsvikt ha någon form av kognitiv försämring.

Dubbelriktat förhållande

“Växande bevis tyder på att det dubbelriktade förhållandet mellan hjärtat och hjärnan är djupare än vi trodde. Kärlriskfaktorer förknippade med hjärtsjukdomar, som diabetes, kan öka nivåerna av beta-amyloid i hjärnan, som är erkänd som en nyckelmarkör för Alzheimers sjukdom”, skriver Fernando Testai i ett mejl till CNN.

Han skriver vidare att beta-amyloid har hittats i hjärtat och är förknippat med hjärtdysfunktion samt att de här fynden tyder på en grundläggande biokemisk koppling mellan hjärtat och hjärnan.

Sov ut på helgen – minska risken för hjärtsjukdom

Att ta sovmorgon och sova ut på helgerna är inte bara skönt, enligt en ny studie kan det också vara bra för ditt hjärtas hälsa.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS