News55

Vanliga orsaker till tandkänslighet

Får du ont i tänderna när du dricker kaffe? En man dricker kaffe och en man har ont i tänderna. Då har du kanske drabbats av tandkänslighet.
Får du ont i tänderna när du dricker kaffe? Då har du kanske drabbats av tandkänslighet. (Foto: IPGGutenbergUKLtd/Getty Images och seb_ra/Getty Images)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 01 juli 2025Publicerad: 01 juli 2025

Att få ont i tänderna av värme, kyla, luftflöde eller lätt beröring kallas tandkänslighet och är ett vanligt problem som väldigt många drabbas av. Det här kan det bero på.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är många tandproblem som kan orsaka tandkänslighet så om du lätt och ofta får ont i tänderna är det viktigt att gå till tandläkaren, det skriver Health.

Tandens rot och krona

Kronan är den del av tanden som syns och den är täckt av ett hårt skal, emalj. Emaljen är kroppens hårdaste vävnad, det skriver Folktandvården.

När tanden och tandköttet runt den är friskt sträcker sig kronans emalj ned till tandköttets kant och under emaljen finns tandbenet, även kallat dentin.

I tandens innersta mjuka kärna, pulpan, finns bindväv, nerver och blodkärl. Under tandköttet sitter tandens rot som är fäst i käkbenet. Området mellan tandens krona och rot kallas tandhals.

Tandens fäste består av tandkött, rothinna och rotcement, rothinnan fäster i käkbenet med små elastiska trådar. Underst finns ett mindre tätt material perforerat med mikroskopiska tunnlar det, kallas mikrotubuli.

En tandläkare
Om du har tandkänslighet som inte försvinner bör du uppsöka tandläkare. (Foto: Movidagrafica/Pixabay)
ANNONS

Vanligt problem

ANNONS

Det finns många saker som kan bidra till ökad risk att utveckla tandkänslighet, det är ett vanligt problem som drabbar cirka 10–30 procent av befolkningen.

Om du har tandkänslighet som inte försvinner bör du uppsöka tandläkare.

Tandsmärta vid inandning, när du äter kryddstark eller söt mat, dricker varma eller kalla drycker, när du borstar tänderna eller när du använder tandtråd är alla tecken på att du bör kontakta en tandläkare.

Vanliga orsaker till tandkänslighet

När du åldras förändras din emaljstruktur och blir tunnare, vilket ökar risken för karies, emaljerosion och andra problem.

Tandköttet kan också dra sig tillbaka med åldern så att dina tänder ser längre ut och tandrötterna blottas, vilket leder till tandkänslighet.

När det finns skador på emaljen eller rotcementen, eller vid tillbakadraget tandkött, passerar externa triggers genom mikrotubuli och når nerver i pulpan och tandroten, vilket gör att du få ont i tänderna av sådant som vanligtvis inte gör ont, som att dricka kaffe.

Alla skador på tandens emalj eller rotcementen kan ge tandkänslighet, vanliga orsaker till dessa skador är:

ANNONS
  • Karies som ger hål eller skador på emaljen, vilket kan exponera tandbenet, något som leder till tandkänslighet.
  • Emaljerosion, med tiden kan syror i livsmedel och drycker bryta ned och slita bort tandemaljen, vilket orsakar symtom.
  • Abfraktion är skada nära tandköttskanten som orsakas av fysisk eller mekanisk kraft som felställning, tandgnissling eller erosion.
  • Tandköttsrecession som gör att tandköttet drar sig tillbaka kan bero på åldrande, genetik och tandköttssjukdom, det exponerar tandbenet och tandroten, vilket ger tandkänslighet.
  • Lagningar och kronor kan slitas med tiden så att tandbenet exponeras och det ökar risken för karies.
  • Tandfrakturer, sprickor eller flisor i tandemaljen kan också exponera tandbenet, vilket gör att värme, kyla eller andra smärtutlösare kan nå tandbenet.
  • Behandlingar hos tandläkaren, nerverna i tandroten kan bli inflammerade efter tandfyllningar, kronor eller lagningar, det bör försvinna inom 4 till 6 veckor.
  • Felaktig tandborstning kan orsaka tandköttsrecession, vilket leder till känslighet.
  • Produkter för munhygien, som vissa munsköljmedel, innehåller ingredienser som höjer surhetsgraden, vilket leder till emaljskador. Tandblekningskit för hemmabruk orsakar också tandkänslighet.
  • Sura livsmedel som citrusfrukter, tomater, läsk och andra livsmedel och drycker höjer surhetsgraden i munnen och kan orsaka tanderosion, alltså frätskador på tänderna.

Läs mer på News55: Generationsklyfta i badrummet – äldre sköter sina tänder bättre

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS