En ny studie kopplar det vanliga sötningsmedlet björksocker, eller xylitol, till nästan dubbelt så stor risk att drabbas av hjärtinfarkt och stroke.
Mest läst i kategorin
Xylitol är ett sötningsmedel med lågt kaloriinnehåll som används i många livsmedel med reducerat sockerinnehåll och i konsumentprodukter som tuggummi och tandkräm, det skriver CNN.
Tusenfaldig ökning
Enligt en ny studie kan xylitol, som även kallas björksocker, vara kopplat till nästan dubbelt så stor risk för hjärtinfarkt, stroke och död hos personer som konsumerar de högsta nivåerna av sötningsmedlet.
Studiens seniora författare, Stanley Hazen, är chef för Center for Cardiovascular Diagnostics and Prevention vid Cleveland Clinic Lerner Research Institute i Ohio, USA, och leder även Cleveland Clinics Center for Microbiome and Human Health.
Han förklarar att när du äter socker kan din glukosnivå öka 10 eller 20 procent, men den ökar inte 1000-faldigt.
“Vi gav friska frivilliga en typisk dryck med xylitol för att se hur höga nivåerna skulle bli och de gick upp 1 000 gånger”, säger han till CNN.
Han säger vidare att mänskligheten inte har upplevt så höga nivåer av xylitol förrän under de senaste decennierna när vi börjat inta konstruerade och processade livsmedel med sockersubstitut.
Senaste nytt
Blodproppar
År 2023 hittade de forskare som gjort den nya studien liknande resultat för ett annat sötningsmedel med lågt kaloriinnehåll, erytritol, som används som ett sött bulkmedel i stevia och munkfrukt, som båda används som sötningsmedel, samt i ketoprodukter med reducerat socker.
Laboratorie- och djurforskning som presenteras i båda studierna visar att både erytritol och xylitol kan få blodplättar att koagulera lättare och bilda blodproppar som kan ta sig till hjärtat och orsaka en hjärtattack eller till hjärnan och orsaka en stroke.
“Skillnader i blodplättsbeteende sågs även efter att en person konsumerat en blygsam mängd xylitol i en drink som är typisk för en portion som konsumeras i verkligheten”, säger Matthew Tomey till CNN om den nya studien.
Han är kardiolog vid Mount Sinai Fuster Heart Sjukhuset i New York City, samt biträdande professor i medicin vid Icahn School of Medicine vid Mount Sinai, och har inte varit inblandad i studien.
“Dessa experiment är intressanta men bevisar inte i sig att blodplättsavvikelser är orsaken till ett samband mellan xylitol och kliniska händelser”, säger han vidare till CNN.
Carla Saunders, ordförande för branschorganisationen Calorie Control Council, säger till CNN att studieresultaten strider mot årtionden av vetenskapliga bevis som styrker sötningsmedels effekt och säkerhet samt att studiens fynd är en otjänst för dem som förlitar sig på alternativa sötningsmedel för att förbättra sin hälsa.
Goda tarmbakterier blir sjuka av sötningsmedel
Vanliga artificiella sötningsmedel kan allvarligt skada din tarm och ny forskning visar att de kan omvandla friska tarmbakterier till farliga sjukdomsspridare.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.