News55

"Var noga med att inte pressa andra att dricka"

Artikelbild
En sommar är tillräckligt för att hinna fastna i vanor som sedan blir svåra att bryta. Arkivbild. (Foto: Marcus Ericsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 21 juni 2024Publicerad: 21 juni 2024

Bubbel i solnedgången, en kall öl vid grillen – många förknippar de sköna sommarstunderna med alkohol. Oproblematiskt för de flesta, men inte för alla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Här är experternas bästa tips inför sommaren.

För de allra flesta är det helt odramatiskt. Man ökar alkoholkonsumtionen lite grann och sedan skär man ner utan problem efter sommaren, säger Sara Wallhed Finn, psykolog och beroendeforskare.

Men så fungerar det inte för alla.

Det finns de som tidigare haft ett beroende, som kommer tillbaka under sommaren. Och det finns de som går in i sommaren med ett riskbeteende och som ökar lite till.

Alkoholberoende är en folksjukdom och ungefär fem procent är drabbade, enligt Anders Håkansson, professor i beroendemedicin. Sommardrickandet kan vara ett problem, menar han.

Dels för personer som redan har en sårbarhet. Sedan tror jag att en del alkoholproblem debuterar och grundläggs under en sommar, som blir ett stort problem därefter.

ANNONS

Svårt att bryta

Kan man fastna på tre sommarmånader?

ANNONS

Det är definitivt tillräckligt lång tid för att en sådan vana ska vara svår att bryta när perioden sedan är slut, säger han.

Om det har gått så långt att man börjat få kroppsliga besvär eller må psykiskt dåligt är en totalnykter period bästa sättet att bryta – och att söka hjälp.

Men för många kan det räcka med att sätta upp gränser för sig själv, till exempel att bara dricka alkohol på helger.

Vad är ett lagom sommardrickande?

Lagom är ju väldigt olika för olika personer, säger Sara Wallhed Finn.

Gränsen för riskbruk ligger enligt Socialstyrelsen på tio standardglas i veckan, ungefär en och en halv flaska vin. Och max fyra standardglas per tillfälle.

Men målsättningarna måste nog vara individuella. Det är viktigt att komma ihåg att det finns många personer som inte ska dricka alkohol alls, säger Anders Håkansson.

Tjata inte

ANNONS

Hur stöttas de bäst?

Att inte tjata är en viktig aspekt. Var noga med att inte pressa andra att dricka. Om det är du som bjuder, se till att det finns alternativ utan alkohol och att de är lika tillgängliga, genomtänkta och goda, säger Sara Wallhed Finn.

Vilka är varningsflaggorna?

Det kan vara en signal att man tänker mycket på alkohol, att man känner ett visst sug efter att dricka och prioriterar aktiviteter eller umgänge där man vet att det finns alkohol, säger Sara Wallhed Finn.

Anders Håkansson tycker att var och en i förväg ska sätta upp sina egna gränser för hur mycket som är okej att dricka.

Blir det gång på gång så att man dricker mer än man tänkt är det en tydlig varningssignal.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS