Har du fått råd om hur du ska förbättra din hälsa när du besökt en vårdinrättning? Då kan du inte vara helt säker på att det verkligen gör nytta, det visar en ny studie.
Mest läst i kategorin
En ny studie från Göteborgs universitet visar att vården ofta ger patienter hälsoråd utan att veta om de gör nytta.
Forskarna som gjort studien kritiserar inte råden i sig, det är bra om människor slutar röka, äter bättre, motionerar mer eller går ned i vikt. Men, det är inte bevisat att patienter som får dessa råd faktiskt ändrar sin livsstil.
“Det saknas ofta forskning som visar att rådgivning till patienter får effekt. Sannolikt är det sällan som råden faktiskt hjälper människor”, säger studiens huvudförfattare Minna Johansson i ett pressmeddelande.
Hon är docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och allmänläkare på Herrestads vårdcentral i Uddevalla.
Medicinska rekommendationer
Ett internationellt forskarlag som tidigare har analyserat medicinska rekommendationer från brittiska National Institute for Health and Care Excellence, NICE, står bakom studien.
NICE rekommenderar 379 råd och insatser som vårdpersonal ska ge patienter för att de ska ändra sin livsstil.
Men det finns bara vetenskapliga studier för 3 procent av råden som visar att de i praktiken verkligen har positiva effekter. För 13 procent av råden finns vissa bevis, men de är svaga.
Forskarna har även gått igenom riktlinjer från andra inflytelserika institutionen på olika håll i världen och sett att de ofta överskattar den positiva effekten av sina råd och sällar tar hänsyn till de nackdelar råden kan ha.
Senaste nytt
Kan stigmatisera
“Det är både dyrt och ineffektivt att försöka förbättra folkhälsan genom att ge livsstilsråd till en person i taget. Sannolikt vore det bättre att lägga resurserna på samhällsinriktade interventioner som gör det lättare för oss alla att leva hälsosamt, säger Minna Johansson i pressmeddelandet.
Hon tror också att råden kan öka stigmatisering för vissa personer, exempelvis för personer med fetma.
Hjälp till beslutsfattare
Forskarna beräknar att för att vårdpersonal i Storbritannien ska kunna ge patienter alla råd som rekommenderas, och samtidigt upprätthålla övrig vård, behövs fem gånger så många sjuksköterskor som i dag jobbar inom landets sjukvård.
I studien presenteras en guide som ska hjälpa dem som skriver riktlinjer och beslutsfattare att strukturerat titta på en insats innan de bestämmer sig för om den ska rekommenderas eller inte.
“Guiden består av ett antal nyckelfrågor, som visar vägen för hur man på ett adekvat sätt kan utvärdera sannolikheten för om livsstilsinterventionen kommer att leda till positiva effekter eller inte”, säger Victor Montori i pressmeddelandet.
Han är professor i medicin vid Mayo Clinic i USA och medförfattare till studien.
Expertens hälsoråd: Våga vara arg
Därför är det viktigt att släppa fram ilskan. Så gör du. Psykoterapeutens tips för att tillåta vreden att kännas.