News55

Larm: Infektioner på särskilda boenden ökar

En gammal kvinna sitter i en korridor på ett vårdboende. Vårdrelaterade infektionen ökar bland vårdtagare på särskilt boende
Vårdrelaterade infektionen ökar bland vårdtagare på särskilt boende. (Foto: Jessica Gow/Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 sep. 2024Publicerad: 26 sep. 2024

Infektionerna hos personer som bor på särskilt boende ökar, det visar Folkhälsomyndighetens senaste mätning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Antalet vårdrelaterade infektioner bland de vårdtagare som bor på särskilt boende, säbo, har i år ökat till 1,5 procent, från 1,1 procent förra året.

Sedan 2015 mäter Folkhälsomyndigheten varje år de infektioner som uppstår i vården, antibiotikaanvändningen och riskfaktorer för infektion hos dem som bor på säbo.

Undersökningen kallas Halt, som står för Healthcare-associated infections and antimicrobial use in long-term care facilities, mätningen görs i hela Europa och koordineras av den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC.

Nedåtgående trend bryts

Sedan de mätningarna startade har trenden varit nedåtgående, men årets ökning av infektioner på säbo har brutit den trenden.

Jämfört med åren 2015–2023 syns en signifikant ökning för urinkateter, trycksår och andra sår. Mätningen visar också att 3,1 procent av vårdtagarna behandlades med antibiotika, det är samma siffra som förra året.

“Halt-mätningen är viktig eftersom den ger information om vilka förbättringsområden som bör prioriteras framåt. Det är även betydelsefullt att kunna följa upp det stödjande och det förebyggande arbete som görs, och som nu bör prioriteras ytterligare av alla – från de enskilda boendena till de ansvariga i kommunerna”, säger Olov Aspevall, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Smutsigt handfat kan göra dig sjuk

Nu börjar snart influensasäsongen och covid sprids fortfarande så kanske tvättar du händerna oftare än vanligt, men hur ofta tvättar du ditt handfat?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS