News55

Vårdskandal: Äldre svälter ihjäl på sjukhus

äldre
Professorn och överläkaren bakom studien avslöjar chockerande uppgifter om hur utbrett undernäring är i vården i Sverige är till äldre patienter. (Foto: Pexels)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 07 aug. 2024Publicerad: 07 aug. 2024

Ny studie slår larm om att varannan äldre patient som är inlagd på sjukhus eller vårdinrättning är undernärd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Studien är från Göteborgs och Uppsala universitet.

Där framgår att för många patienter med betoning på äldre blir konsekvenserna av undernäring ödesdigra. De lider i onödan och får sämre livskvalitet.

Det rapporteras även om dödsfall på grund av näringsbrist.

Men enligt forskarna haltar kunskaperna om hur illa ställt det är, trots att problemen kan lindras med näringstillförsel.

Professor: Ett stort problem

“Det är allt för få patienter som får diagnosen undernäring. Inom sjukvården och äldreomsorgen är det fortfarande ett problem med underdiagnostisering och underbehandling av tillståndet, inte bara i Sverige utan i hela världen”, säger Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Ofta är det underliggande sjukdom som gör att äldre äter mindre, men uppfattningen har länge varit att viktnedgång och undernäring är något naturligt med åldrandet.

Patienterna skulle enkelt kunna må mycket bättre med enkla metoder, slår forskarna fast och hänvisar till studier som visar att undernäring går att få bukt med.

ANNONS

Överläkare: “Vi måste bli bättre”

“Vi vet i dag att det går att behandla de allra flesta patienter, med undantag för dem med långt gångna dödliga sjukdomstillstånd som till exempel spridd cancer. I till exempel Sverige har vi jobbat vi med detta i många år, men vi måste bli ännu bättre”, säger Ingvar Bosaeus, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Viktigt hjälpa de äldre i tid

“Att tidigt registrera riskfaktorer för undernäring, att uppmärksamma viktnedgång och nedsatt aptit är helt avgörande. Man måste också tidigt ge råd om näringstät mat och i tid påbörja nutritionsbehandling, till exempel med näringsdrycker. Kunskapen om det här måste bli en mycket tydligare del på både grundutbildningar och specialistutbildningar för läkare och sjuksköterskor”, framhåller Tommy Cederholm.

Läs även: Så krisar vården av äldre: “Det är en skandal” News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS