News55

Varnar för supermodellens alternativa behandling av bröstcancer

Elle Macpherson, i en intervju med en australisk tidskrift berättar supermodellen Elle Macpherson att hon övervunnit sin bröstcancer utan konventionell behandling, men det är inte hela sanningen och experter varnar nu för att den här typen av berättelser är vilseledande och kan vara farliga
I en intervju med en australisk tidskrift berättar supermodellen Elle Macpherson att hon övervunnit sin bröstcancer utan konventionell behandling, men det är inte hela sanningen och experter varnar nu för att den här typen av berättelser är vilseledande och kan vara farliga. (Foto: TT/AP/Lewis Joly)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 sep. 2024Publicerad: 06 sep. 2024

Nyhetskanaler har rapporterat att supermodellen Elle Macpherson bekämpade sin bröstcancer med alternativa behandlingar. Experter menar att det är vilseledande och kan vara farligt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den australiska supermodellen Elle Macpherson diagnosticerades med bröstcancer för sju år sedan, det skriver Business Insider

Elle Macpherson, 60, berättar i tidskriften The Australian Women’s Weekly i att hon är i remission från sin bröstcancer trots att hon vägrat de konventionella behandlingar med cellgifter, mastektomi, strålning och hormonbehandling som hennes läkare föreslog.

Istället valde hon, vad hon i tidskriften beskriver som “ett intuitivt, hjärtstyrt, holistiskt tillvägagångssätt”.

“I traditionella termer skulle de säga att jag är i klinisk remission, men jag skulle säga att jag mår helt bra. Och det gör jag! Sannerligen, från alla perspektiv, varje blodprov, varje skanning, varje bildtest … men också känslomässigt, andligt och mentalt, inte bara fysiskt. Det är inte bara vad dina blodprov säger, det är hur och varför du lever ditt liv på alla nivåer” säger hon till Australian Women’s Weekly.

Vilseledande rapporter

Nyhetsbyråer runt om i världen rapporterade därefter om att Elle Macpherson övervunnit sin cancer med alternativa behandlingar.

Läkare menar dock att de rapporterna är både vilseledande och potentiellt farliga.

Elle Macpherson berättade för den australiska tidskriften att hon gjort en lumpektomi, en konventionell operation som tar bort bröstcancern tillsammans med en liten del av den friska vävnaden som omger den. 

ANNONS

Den operationen ledde till hennes diagnos 2017 av en typ av bröstcancer som kallas HER2-positivt östrogenreceptivt intraduktalt karcinom.

Och, det kan faktiskt vara lumpektomin som behandlat hennes bröstcancer.

ANNONS

Precancer

Professor Chris Pyke, cancerkirurg, kvantifieringsexpert för bröstcancerrisk och chef för medicinska tjänster vid Mater privata sjukhus i Brisbane, Australien, säger till The Guardian att en lumpektomi i sig kan vara en lämplig medicinsk standardbehandling för den cancerformen.

Han tillade att Macphersons form av cancer, i många fall, kan beskrivas som en typ av icke-invasiv precancer, alltså ett tillstånd förenat med ökad risk för cancer, som om den lämnas obehandlad, har potential att förvandlas till invasiv cancer, även om risken är liten.

“Det är mycket möjligt att bara ta bort den där knölen i sig själv kan ha varit tillräcklig behandling,” säger han till The Guardian.

Eget hälsovarumärke

I Australian Women’s Weekly berättar Elle Macpherson att hon 2014 hittade en knöl i bröstet som visade sig vara en godartad cysta.

ANNONS

Det ledde till att hon träffade naturläkaren, nutritionisten och hälsoexperten Simoné Laubscher, som är känd för sitt arbete med hormonbalansering, cancer, diabetes och välbefinnande. 

De skapade tillsammans ett varumärke för hälsoprodukter, WelleCo.

Skadliga nyhetsrapporter

Ceinwen Giles är vd för Shine Cancer Support, en välgörenhetsorganisation som stöttar människor som får en cancerdiagnos i ung ålder.

Hennes cancer har också minskat så att hon är i remission, och hon menar att nyhetsrapporter som inte betonar att Elle Macpherson genomgått en operation kan vara skadliga för sårbara personer.

“Det finns mycket grejer där ute, särskilt på internet, som jag tycker ser utsatta människor som bytesdjur, och jag har själv varit där, där du desperat letar efter något som kommer att göra dig bättre”, säger hon till Business Insider.

Hon säger vidare att den här typen av saker gör att hon oroar sig för att folk kommer se det och tänka att de inte behöver några traditionella behandlingar utan väljer holistiska behandlingar eftersom det fungerade för Elle Macpherson.

Saknas bevis

ANNONS

Välgörenhetsorganisationen Cancer Research UK skriver på sin webbplats att vissa människor med cancer använder kompletterande behandlingar, som yoga, terapi och örtmedicin, tillsammans med medicinsk behandling, eftersom det kan hjälpa dem att hantera sina symtom bättre.

Enligt Cancer Research UK finns det inga vetenskapliga eller medicinska bevis som visar att dessa behandlingar kan bota cancer. 

De kan enligt välgörenhetsorganisationen faktiskt i stället orsaka skadliga biverkningar eller störa den medicinsk behandlingen.

Patienterna informeras inte heller om de möjliga riskerna, överlevnadsfrekvensen och biverkningarna, så som de skulle informeras vid konventionell behandling.

“Det är min oro med alternativ medicin. Folk får höra att detta kommer att rädda deras liv, utan att få veta om några av biverkningarna”, säger Liz O’Riordan, bröstcancerkirurg och förespråkare för bröstcancermedvetenhet, till The Telegraph.

Förebygg bröstcancer med kosten

Kosten är en stor riskfaktor för bröstcancer, men det är många som inte vet det. Här är maten som kan förebygga sjukdomen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS