News55

Då kan medicin och sol vara skadlig kombination

sol och medicin riskabel kombo
Apotekaren varnar för riskerna med att vistas i solen samtidigt som man använder vissa typer av läkemedel. Foto: AP Photo/Jacques Brinon. Källa: TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 16 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Det kan vara riskabelt att kombinera medicin med solande. Det varnar en apotekare för i Expressen Hälsoliv. Läs om vilka läkemedel du bör vara extra försiktig med i solen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vårens ankomst gör att många vill njuta av solens strålar och ladda kroppen med välbehövligt D-vitamin efter vinterns mörker. Men de som använder vissa typer av medicin kan behöva tänka till lite innan de går ut i solen.

Vanliga läkemedel kan nämligen orsaka fototoxiska hudreaktioner och brännskador på huden om de används i direkt solljus, skriver Expressen Hälsoliv.

– Det är väldigt obehagligt, det gör ont och svider, säger Annika Svedberg, chefsapotekare vid Apotek Hjärtat, till tidningen. 

Medicin att se upp med

Svedberg varnar särskilt för NSAID-preparat. Dessa läkemedel, som både är inflammationsdämpande och smärtstillande, kan orsaka rodnader, svullnader, brännblåsor och utslag.

Receptfria geler av typen Voltaren/Diklofenak, Ipren/Ibuprofen och Orudisgel är särskilt riskabla att använda i solljus, förklarar apotekaren. 

– Här ska man verkligen undvika att utsätta huden för sol. De områden som man har applicerat gel på ska skyddas med heltäckande kläder. Här räcker det inte med bara solkräm med hög SPF. 

Det gäller att passa sig för solen när man äter viss typ av medicin.
Det gäller att passa sig för solen när man äter viss typ av medicin. Foto: AP Photo/Jens Meyer
ANNONS

Man bör även passa sig för att vistas i direkt solljus om man tar antibiotika i tablettform. 

– Här är det framför allt tetracykliner som är en typ av antibiotika, som ofta ges vid lunginflammationer eller borrelia – exempelvis Doxycyklin och Vibranord som tidigare hette Vibramycin, säger Annika Svedberg.

Fluorokinoloner är en annan typ av antibiotika som kan göra huden extra solkänslig. Detsamma gäller för antibiotika som innehåller den aktiva substansen doxycykliner, som exempelvis Doxyferm.

ANNONS

Vanlig aknebehandling

De som använder medicin mot akne kan också behöva iaktta viss försiktighet, beroende på vilket preparat det är. 

Isotretinoin, som ges i tablettform, krämen Differin och gelen Epiduo gör alla huden mer solkänslig, varnar Svedberg för. 

Man bör även se upp med den receptfria krämen Basiron, som kan orsaka solskador på huden.

– Det är många ungdomar som använder den mot akne. Eftersom den innehåller bensoylperoxid kan man behöva skydda huden med keps och solskyddsmedel, säger apotekaren till Expressen Hälsoliv.

ANNONS

För att reda på om din medicin kan orsaka solreaktioner bör du läsa bipacksedeln eller ringa Läkemedelsupplysningen. Det skriver Läkemedelsverket, som också listar läkemedel som kan ge oönskade hudreaktioner av solen.

Läs mer:

Varnar för vårsolen: Alldeles för lite solskydd

Expert: Så skyddar du ditt gråa hår i solen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS