News55

Genombrott: Snabbare upptäckt av infektioner

Forskare vid lunds universitet har hittat ett sätt att snabbare upptäcka farliga infektioner. Till vänster, Artur Schmidtchen, professor i dermatologi och venereologi, i mitten, Johan Malmström, professor i proteomics-masspektrometri och till höger, Erik Hartman, civilingenjör och doktorand inom infektionsmedicin
Forskare vid lunds universitet har hittat ett sätt att snabbare upptäcka farliga infektioner. Till vänster, Artur Schmidtchen, professor i dermatologi och venereologi, i mitten, Johan Malmström, professor i proteomics-masspektrometri och till höger, Erik Hartman, civilingenjör och doktorand inom infektionsmedicin. (Foto: Åsa Hansdotter/Lunds universitet)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 sep. 2024Publicerad: 05 sep. 2024

Forskare vid Lunds universitet har lyckats analysera peptider på ett sätt som kan förändra diagnosticering och behandling av infektioner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Utvecklingen av antibiotikaresistens har ökat efterfrågan på nya sätt att diagnostisera och bekämpa infektioner.

Peptider

Peptider är små fragment av protein och i en infektion finns tusentals sådana som kan ge information om vilka bakterier som har orsakat infektionen och hur allvarlig den är.

Ett forskarlag vid Lunds universitet har kombinerat matematiska metoder med kliniska frågeställningar och lyckats analysera peptider på ett systematiskt sätt.

Det här kan förändra hur infektioner disgnosticeras och behandlas i framtiden och forskningen ses som ett vetenskapligt genombrott.

Peptider förekommer främst i hud och slemhinnor och vissa av dem skyddar kroppen mot infektion genom att bekämpa mikroorganismer som virus och bakterier. Andra peptider deltar i styrningen av inflammationer.

Vid en skada, som ett sår eller vid kirurgi, kan balansen rubbas och mikroorganismer kan tränga igenom och orsaka infektion och i värsta fall sepsis, blodförgiftning.

ANNONS

Tar ett par dagar

ANNONS

“För att kunna diagnostisera infektioner idag, gör läkaren först en klinisk bedömning och skickar sedan ett odlingsprov för vidare analys. Normalt tar det ett par dagar att få svar på vilka bakterier som såret innehåller och det ger inte alltid en tydlig bild om hur pass allvarlig infektionen är, säger Artur Schmidtchen i ett pressmeddelande.

Han är professor i dermatologi och venereologi vid Lunds universitet, samt överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

När ett sår är infekterat pågår en strid mellan bakterier och immunförsvaret och bakterierna bryter ned proteiner till peptider för att skaffa näring och sprida sig.

Kroppen använder liknande strategier för att bekämpa bakterierna och reglera inflammation.

Det här är en komplex interaktion som påverkas av infektionsgraden och av vilken typ av bakterier som förekommer, därför ville forskarna förstå hur proteiners nedbrytningsmönster ser ut.

På det viset ville de snabbare kunna identifiera vilka bakterier som är inblandade och se om det finns risk för sepsis.

Utvecklade algoritm

“För att undersöka hur många och vilka typer av peptider som finns i ett sår, ‘kramade’ vi ur peptider från sårkompresser och analyserade sedan dessa med masspektrometri. På så sätt kunde vi identifiera upp till 45 000 olika peptider från ett och samma infekterade sår”, säger Johan Malmström, professor i masspektrometri vid Lunds universitet, i pressmeddelandet.

ANNONS

Det är dock svårt att utnyttja och förstå proteinernas nedbrytningsmönster när mängden information är så oerhört stor.

Erik Hartman, civilingenjör och doktorand vid Lunds universitet, utvecklade en algoritm som gjorde att sammanställningen av peptider kan reduceras med 95 procent, till endast ett hundratal peptidkluster.

Då kunde datan analyseras och användas. Han grupperade peptiderna och kunde därefter träna maskininlärningsmodeller att fastställa vilka mängder och typer av bakterier som fanns i såret.

Efter att ha identifierat unika peptidmönster och förändringar i de mönstren, baserat på olika sorters bakterier, kan forskarna veta hur allvarlig en infektionen är.

“Vi har kartlagt hur proteiners nedbrytningsmönster varierar under olika slags sårinfektioner och därmed fått bättre insikt i hur de skiljer sig åt, genom att systematiskt analysera peptidklustren. Detta gör att vi enkelt kan identifiera undergrupper som kan vägleda behandlingar”, säger Erik Hartman i pressmeddelandet.

Tar några minuter

De unika biomarkörerna kan leda till att det går att ställa tidigare och mer exakta diagnoser och möjliggöra snabbare upptäckt och behandling av eventuella infektioner.

Med masspektrometri och maskininlärning tar det hela bara några minuter.

ANNONS

Erik Hartman säger att algoritmen dessutom inte är begränsad till sårinfektioner, utan den är generell och kan användas på många olika sjukdomar där nedbrytning av proteiner spelar en viktig roll.

Därmed blir peptider en ny källa till information, som enligt honom i nästa steg kan hjälpa till att skräddarsy behandling och bidra till att hitta nya läkemedelskandidater.

Forskarna vill genomföra större studier och även undersöka hur deras metod kan användas kliniskt i verklig diagnostik så att de kan bedöma hur användbar metoden är i praktiken.

Forskare söker nytt sätt att diagnosticera artros

Mer än 500 miljoner människor världen över har artros. Sjukdomen är svår att diagnosticera och kan skada dina leder långt innan den upptäcks.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS