News55

Veterinären föreslog avlivning av Katten Molly fast hon bara var hård i magen

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 27 jan. 2016Publicerad: 27 jan. 2016

Veterinären sade att katten Molly kunde behöva avlivas på grund av sina ryggskador. Experter som tittat på nya röntgenbilder slog dock fast att katten endast var hård i magen, någonting som fick ägaren Maine Lindström att anmäla veterinären. – Molly blev felbehandlad, säger hon, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

ÄLVSBYN. Det var 2014 som Maine Lindström tog med katten Molly till en veterinär då hon trodde katten behövde tömma analsäckarna. Katten undersöktes av veterinären som även tog röntgenbilder.

– Efter att ha tittat på bilderna sade veterinären att Molly hade en stor blödning på insidan av låret och att en kota i ländryggen var lös, berättar Maine Lindström.

      LÄS MER: Hund och katt istället för lyckopiller

– Eftersom jag anser att djur inte ska lida så frågade jag då vad det fanns för alternativ för Molly.

Avlivning som alternativ

Veterinären presenterade tre alternativ: ändring av kattens kost, operation eller avlivning.

– Operationen skulle kosta 20 000 och jag undrade hur ny kost skulle hjälpa om en kota verkligen var av, säger Maine Lindström, som övervägde att avliva Molly men bestämde sig för att avvakta.

      LÄS MER: Vi skrattar hundrasismen i ansiktet

ANNONS

Efter ett tag återkom problemen och Molly fick besöka veterinären på nytt, som tog nya röntgenbilder.

– Veterinären sade att kotan fortfarande var av men påpekade samtidigt att hon inte var en expert. Hon frågade om hon skulle skicka vidare bilderna och det tyckte jag lät som en bra idé.

“Molly blev felbehandlad”

Rötgenplåtarna skickades till experter i Strömsholm och de kunde konstatera att ingen kota var lös men att katten var hård i magen. Maine Lindström valde efter detta att anmäla veterinären till ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. Hon yrkade även på ersättning för veterinärkostnaderna som hamnat på ungefär 4 000 kronor.

– Jag valde att anmäla därför att jag tycker Molly blev felbehandlad och jag blev irriterad på det. Jag tycker inte det är rätt att göra som veterinären gjorde, säger hon.

Veterinären frias i ärendet

Veterinären bestred anmälan men medgav att hon diskuterat avlivning som en möjlig behandling då katten visade kraftig smärta från bakdelen utan att hon kunde ställa en fullständig diagnos på den, och eftersom ägaren absolut inte ville att den skulle ha ont.

Nyligen kom beslutet. Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård friar veterinären i ärendet, men kritiserar samtidigt att avlivning nämnts för ägaren.

ANNONS

– Jag kommer inte överklaga, det kommer inte leda någonvart säger Maine Lindström.

Det visade sig senare att katten Molly hade en nervskada i tarmen och hon är inte längre vid livet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS