Under 2023 minskade andelen 80-plussare som som hade en plats på särskilt boende, samtidigt visar en ny prognos att antalet äldre som behöver en plats kommer öka rejält.
Mest läst i kategorin
De kommande tio åren kommer det vara 250 000 fler svenskar som är över 80 år, det skriver Senioren.
Ökningen beror enligt Vårdföretagarna både på de stora barnkullarna på 1940-talet och på att vi successivt lever allt längre.
Behovet minskar inte
Trots att vi lever längre minskar inte behovet av vård och omsorg som äldre behöver de sista åren i livet, det skjuts bara framåt.
Mellan år 2022 och år 2032 kommer antalet äldre som behöver en plats på särskilt boende öka med 28 000, det visar en prognos från Vårdföretagarna.
Förra årets prognos spådde samma ökning, trots det minskade andelen 80-plussare som hade en plats på särskilt boende förra året, jämfört med 2022.
Senaste nytt
Framförhållning behövs
Enligt Vårdföretagarnas bedömning beror minskningen på att färre äldre får sina behov tillgodosedda och inte på att deras behov har minskat.
“De stora skillnader i andelen äldre som har plats på ett särskilt boende som vi ser mellan landets kommuner kan enligt vår uppfattning inte förklaras av skillnader i behov”, säger Vårdföretagarnas branschekonom Björn Arnek till Senioren.
Han påpekar att skillnaderna dessutom inte kompenseras av andra äldreomsorgsåtgärder.
“Med prognosen vill vi uppmärksamma hur behoven utvecklas eftersom det krävs planering och god framförhållning för att skapa tillgänglighet till äldreboenden”, säger Anna Bergendal till Senioren. Hon är näringspolitisk expert för äldreomsorg vid Vårdföretagarna.
Stor skillnad mellan kommuner
För de 50 kommuner som har flest 65-plussare ser Vårdföretagarna bland annat att det mellan kommunerna var stor skillnad i hur stor andel av 65-plussarna som hade en plats på särskilt boende 2022.
Vårdföretagarnas prognos säger att det mellan kommunerna är stor skillnad i hur många fler 65-plussare de kommer få under prognosperioden 2022 till och med 2032.
Det här gör att ökningen av äldre som behöver en plats på särskilt boende år 2032 skiljer sig mycket mellan de olika kommunerna.
Det har färdigställts drygt 2 000 lägenheter på äldreboenden de senaste fem åren, men antalet äldre som bor på särskilda boenden har trots det inte ökat.
Enligt Vårdföretagarnas rapport är en trolig anledning att de nya lägenheterna i huvudsak har ersatt gamla uttjänta boenden, snarare än skapat en nettoökning av antalet lägenheter.
Mer teknik för äldre
Vår åldrande befolkning och de ökande kraven på vård och omsorg väcker frågor om hur framtidens äldreboenden ska utformas för att för att möta både mänskliga och praktiska behov, det rapporterar Dagens PS.
En trend är att äldreboenden blir mer integrerade i samhället, men teknik har också en avgörande roll i utvecklingen.
Automatisering, välfärdsteknik och smittsäkra miljöer har potential att höja både tryggheten och effektiviteten på äldreboenden, skriver Dagens PS.
Larm: Infektioner på särskilda boenden ökar
Infektionerna hos personer som bor på särskilt boende ökar, det visar Folkhälsomyndighetens senaste mätning.