News55

Vi krymper med åldern – vare sig vi vill eller inte

Gammal man lutad mot ett träd
Som kortväxt pojke blev Joe Queenan mobbad i skolan. Färdigvuxen levde han sedan i fred. Minnet av barndomen sitter dock kvar och Joe hade därför svårt att erkänna att han krympt ett par centimeter. Mannen på bilden är en annan (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 30 aug. 2024Publicerad: 30 aug. 2024

Det är ett konstaterat fenomen att vi krymper med åldern – vissa mer än andra. Det kan vara tufft för män som varit stora och starka i sin blomstrande ungdom att acceptera det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så är det för Joe Queenan, en gång en kortvuxen pojke som alla mobbade. Till den dag då han blev stor och stark.

Joe har delat sin personliga berättelse i Wall Street Journal om hur det var att växa upp som pojke i en hårdkokt skolmiljö där de tuffa killarna pucklade på honom regelbundet, en hopplöst kort liten pojke.

Hade en enda dröm

Det var inte bara skräcken att få stryk som gjorde att han fäste så stor betydelse vid sin kroppsstorlek, det var också den starka längtan efter att kunna leva i fred som vilken människa som helst. Att kunna leva med en frihetskänsla.

Joe hade alltså en enda dröm: Att nå magiska 180 centimeter. Han ville slippa att ständigt blicka över sin axel.

Det var en före detta marinsoldat, en man som Joe arbetade för i en klädbutik under åtta år som gav honom hoppet att bara han nådde den längden så skulle han få vara ifred.

Att bli 180 centimeter skulle nämligen innebära en viss styrka, nästan som ett rovdjur. Joe Queenan ville alltså bli lika lång och tuff som John Wayne.

ANNONS

Drömmen blev plötsligt verklighet

ANNONS

En dag i november 1966 kollade Joe upp sin längd och insåg att han äntligen hade uppnått sin länge efterlängtade dröm. Han hade blivit 180 centimeter, berättar WSJ.

Marinsoldaten hade rätt: Mobbningen upphörde och han var 16 år. Han hade väntat i så många år på denna stund.

Under de kommande 56 åren fick Joe äntligen leva som han ville – han var inte längre den utsatte som pucklades på av småligister eller tuffa killar.

Krympte ett par centimeter

För två år sedan hände slutligen det värsta. Under en årlig hälsokontroll berättade läkarassistenten att han var ett par centimeter kortare.

“Mät mig igen. Jag har varit 180 centimeter sedan gymnasiet”, bad Joe, enligt WSJ.

“Mätverktyget ljuger inte.”

Återupplevde sin barndoms demoner

ANNONS

Det var under en konsert med Rolling Stones i Denver strax efter läkarbesöket som Joe återupplevde utsattheten igen. En ung man, förmodligen i 20-årsåldern, råkade stöta till Joe. Det var förmodligen inte med avsikt, men ynglingen uppträdde raljant och bad inte om ursäkt.

Sedan dess står Joe på tå varje gång han mäts. I smyg förstås – och då är han åter den gamle Joe med sina 180 centimeter.

Ingen kan i hans värld ta det ifrån honom. Inte ens åldrandet.

Läs också:

Kom i form med snabba 3-minuterspass

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS