News55

Vill du leva länge? Maria Borelius visar vägen

Maria Borelius
Greger Larsson och Maria Borelius anländer när World Refugee Day uppmärksammas på Södra teatern. (Foto: Oscar Olsson / TT )
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 18 okt. 2024Publicerad: 18 okt. 2024

Hör du till dem som vill leva länge? Prisbelönta vetenskapsjournalisten Maria Borelius berättar ingående om nyckeln till ett långt liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Maria Borelius är sedan länge en bästsäljande författare till nio populärvetenskapliga böcker i ämnet hälsa. Böckerna har givits ut i 14 länder och hon är också medproducent och programledare för en av Sveriges största hälsopoddar, Hälsorevolutionen.

Som biolog i grunden har hon fördjupade kunskaper som gör hennes journalistik och litteratur extra intressant, relevant också för den delen.

Så varför ska vi uppmärksamma Maria Borelius i dag?

Revolutionerande upptäckter

Maria Borelius ger i dagarna ut en bok med färska rapporter från världens blå zoner som hon besökt i syfte att inhämta värdefull fakta om fenomen som bidrar till riktigt höga åldrar, berättar Bonnier Fakta i ett pressmeddelande.

Hennes nya bok Långlevnadsrevolutionen är mer än aktuell. Många av oss har konstaterat att världen står inför en revolution på det vetenskapliga planet, främst inom livslängd och genetik. Under sju år har Borelius utforskat, rest runt i världens alla blå zoner och intervjuat några av de främsta experter inom området.

“Jag har mött de pigga mycket gamla människorna och känt mig ovanligt hemma. Dessa jordens superlevare är inte bara jordnära, utan också vitala och ångande av livskraft. De är glada, humoristiska, optimistiska och ja, nästan rynkfria”, berättar hon i ett pressmeddelande.

Maria Borelius är aktuell med boken Långlevnadsrevolutionen
Maria Borelius har tidigare gett ut boken Hälsorevolutionen vägen till en antiinflammatorisk livsstil som blev en stor succé. Nu är hon aktuell igen med boken Långlevnadsrevolutionen. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT /
ANNONS
ANNONS

Spännande jorden runt-resa

“Jag har zoomat in med många olika glasögon, pratat med de mest kunniga och långlevarna själva, och efter ett tag har insikten vuxit fram. Vi skall vara ödmjuka inför våra gener men det finns en hel del vi kan göra själva som ökar våra chanser till ett längre och friskare liv”, konstaterar hon vidare.

En viktig nyckel till långt leverne handlar om kost, fasta och att i en stark gemenskap utveckla en slags positivism som lyfter livet, och inte minst sagt en själv.

Uppenbarligen har Maria Borelius arbete bakom den nya boken varit givande och gett henne livsviktiga insikter, både andligen och kroppsligen. Hon har lyft på grytlock, sjungit och gympat med långlivarna, tittat på deras trädgårdar och tänt rökelser vid deras altare.

Dessa människor är friska och aktiva och lever fullt ut hela vägen. Framför allt bär deras livsstil på många viktiga ledtrådar, berättar Maria Borelius.

Medelhavet är en bra plats för sund livsstil
Det är ingen tillfällighet att en del av världens blå zoner finns kring Medelhavet där klimatet är mildare under vinterhalvåret och kosten sund. (Foto: Pexels)

Vad är jordens blå zoner?

Det finns så kallade blå zoner runt om i världen, där fler än vanligt blir 100 år eller mer. Okinava i Japan är en sådan plats – men de finns även i Sverige. Andra platser är Sardinien som tillhör Italien, ön Ikaria i Grekland, Nicoyahalvön i Costa Rica och Kalifornien i USA.

ANNONS

Det handlar inte bara om genetik, utan även om att leva sunt på ett naturligt sätt. Man kan påverka sin egen hälsa genom livsstil där kosten spelar en viktig roll, vilket News 55 skrivit om tidigare (se länk under artikel).

Det har också visat sig att de som lever längst ingår i sociala kretsar som är inriktade på hälsosam livsstil. Deras sociala nätverk formar deras hälsobeteenden positivt. 

Läs också:

Vill du bli riktigt gammal? Lev hälsosamt

Nio tips från dem som lever längst

Expertens tips: Så åldras du hälsosamt

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS