News55

Vin till maten minskar äldres risk att dö i cancer

vin
Dödligheten i cancer och hjärt- och kärlsjukdomar är lägre hos äldre som dricker vin till maten, enligt den nya studien. (Foto: Bertil Ericson/Scanpix/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 16 sep. 2024Publicerad: 16 sep. 2024

Ett glas vin till maten leder till lägre dödlighet i både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar hos äldre, enligt ny forskning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Medan hög konsumtion av alkohol ökar cancerrisken och dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar har vin som endast används som måltidsdryck en positiv hälsoeffekt på äldre, enligt en ny vetenskaplig studie.

Studien hade som syfte att ta reda på om även låga alkoholintag bidrar till högre dödlighet.

Viktigt dricka måttligt med vin

Samtidigt kunde forskarna inte bortse från att äldre som bara dricker vin till maten kan tillgodoräkna sig hälsofördelar genom den begränsade alkoholkonsumtionen.

Det handlar alltså inte om att öppna en flaska vin och tömma den på egen hand, utan om att ta ett glas eller två till middagen eller lunchen.

I studien medverkade drygt 135 000 britter, den är publicerad i JAMA Network, framgår det.

Och den visar att när vin blir en måltidsdryck har det en skyddande effekt mot dödlighet i cancer, samtidigt behöver rönen undersökas mer då det även kan ha samband med en hälsosammare livsstil i stort.

Lägre dödlighet i svåra sjukdomar

ANNONS

Hos deltagarna, både med hälsorelaterade riskfaktorer och/eller socioekonomiska riskfaktorer, var vin som måltidsdryck förknippat med lägre dödlighet i cancer och i hjärt- och kärlsjukdomar.

The Drinks Business konstaterar att det här är välkomna nyheter för vinbranschen som drabbats hårt av nya studier som hävdat att rödvin bör tas bort från medelhavsdieten.

Samtidigt har Världshälsoorganisationen WHO uttalat att det inte finns någon säker nivå för alkoholkonsumtion.

I Kanada har myndigheterna gått ut med rekommendationen max två drinkar i veckan.

Den här studien motsäger forskningen i artikeln ovan: Cancerrisken ökar – trots måttligt drickande News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS