News55

Visst kan skratt förlänga livet

Det sociala skrattet visar att man tycker om något eller någon
Det sociala skrattet visar att man tycker om något eller någon. Det kan också vara ett slags skådespel, ett socialt beteende för att bli accepterad i ett sammanhang med andra människor. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 juni 2024Publicerad: 09 juni 2024

Det ligger mycket i påståendet att skrattet förlänger livet. Vad är det för orsaker som ligger bakom denna uppfattning?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skrattet kan hjälpa till att bekämpa sjukdomar, även att förebygga. Att kunna se lättsamt på saker och undvika nedstämdhet gör skillnad. Lätt till skratt är tecken på glädje och det höjer livslusten, enligt MSN.

Regelbundet skrattande ökar hjärtfrekvensen och sänker blodtrycket i likhet med motion. När vi skrattar ordentligt drar diafragman krampaktigt i sidomusklerna samtidigt som magen och andra organ skakas om – det stärker musklerna. 

Varför skrattar man egentligen?

Varför skrattar man? Henrik Widegren, revyartist, filosofie doktor i medicinvetenskap och läkare inom öron/näsa/ berättar för UR att det finns olika sorters skratt. Mellan sina uppträdanden och sin roll doktor, föreläser han om skrattets fördelar.

Han beskriver skrattet som en serie andningsreflexer som kickar i gång när hjärnan talar om att något är roligt. Skrattet kan liknas vid en slags staccato-sång.

Det är en intressant iakttagelse att skrattet kommer långt innan de första orden
Det är en intressant iakttagelse att skrattet kommer långt innan de första orden, kanske efter två till tre månader. Det blir en viktig del i en icke verbal kommunikation där spädbarnet uttrycker olika känslor, framförallt glädje, sorg, ilska och rädsla. (Foto: Pexels)
ANNONS

Varifrån kommer det ?

Skrattet kommer från reptilhjärnan eller amygdala, den delen i hjärnan som reglerar känslor och som är en del av det limbiska systemet.

ANNONS

Det är en intressant iakttagelse att skrattet kommer långt innan de första orden, kanske efter två till tre månader. Det blir en viktig del i en icke verbal kommunikation där spädbarnet uttrycker olika känslor, framförallt glädje, sorg, ilska och rädsla. Skrattet uttrycker glädje och jollrandet ett slags välmående.

Ur hälsosynpunkt är skrattet smärtlindrande genom att det bland annat sänker antalet stresshormoner. Det finns ingen studie som riktigt visar att skratt förlänger livet, men genom dess läkande funktion, både fysiologiskt och psykologiskt, är det fullt rimligt att det kan bidra till ett längre liv.

Olika sorters skratt

Det finns olika sorters skratt enligt Henrik Widegren. Det sociala skrattet visar att man tycker om något eller någon. Det kan också vara ett slags skådespel, ett socialt beteende för att bli accepterad i ett sammanhang med andra människor. 

Man kanske ser till att skratta åt samma skämt som de andra i en grupp. Det kan i ockförsig genomskådas och då kan det ge motsatt effekt; man kan upplevas som falsk och inställsam.

Förbjudna skratt

Vad gör att vi skrattar på begravningar? Vid helt fel tillfällen? I sådana situationer blir nervöst skrattande motsatsen till ett vänligt leende. Det blir i stället ett instinktivt primalt uttryck och en slags spänningslösare som man tappat kontrollen över.

Framförallt händer det för att det inte får hända. Det har byggst upp en spänning kring det förbjudna som man inte kontrollerar sina känslor och då kommer det nervösa skrattet.

ANNONS

Läs också:

Odla lycka och få den att växa

Så blir du lycklig – i längden

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS