Det är bara äldre som drabbas och det är viktigt att vila mycket. Eller? Aftonbladet har pratat med läkaren Christian Anker-Hansen som reder ut de vanligaste myterna om artros.
Mest läst i kategorin
Folksjukdomen artros blir allt vanligare och var fjärde person över 45 lider idag av sjukdomen. Aftonbladet (19/6) har pratat med Christian Anker-Hansen, specialistläkare i ortopedi och allmänmedicin, som klargör sanningshalten i myterna.
1. En av de vanligaste myterna är att artros är en sjukdom som man inte kan påverka, utan att det endast är operation som hjälper, något som enligt Christian Anker-Hansen är felaktigt.
2. En annan myt är att artros endast drabbar äldre. Till Aftonbladet säger Christian Anker-Hansen att det snarare beror på en obalans mellan reparation och nedbrytning av brosk. Att brosk bryts ner kan snarare vara kopplat till andra, åldersoberoende, faktorer – exempelvis hur otränad man är i förhållande till kroppsvikt.
3. Christian Anker-Hansen vill även att man ska sluta referera till artros som en ”förslitningsskada”. Detta leder snarare till förvärrat tillstånd, då den drabbade blir ännu mer stillasittande, säger Christian Anker-Hansen till Aftonbladet. Han menar att det är bättre att röra på sig för att smörja ledbrosket med ledväska vilket lindrar smärtan. Träning är därför ett bra sätt att lindra sjukdomen på.
4. Nästa myt som Christian Anker-Hansen vill råda bot på är användandet av antiinflammatoriska läkemedel mot artros. Förvisso lindras ledsmärtan effektivt av dessa läkemedel, men de kan också föra med sig en rad otrevliga biverkningar, så som magsår och försämrade hjärt- och njurfunktioner. Därför är det viktigt att vara försiktig med den här typen av mediciner, främst om man är äldre.
5. Vidare menar han att en seglivad myt är att artros är en ofarlig sjukdom, vilket inte stämmer enligt Christer Anker-Hansen. Detta beror främst på att smärtan kan leda till att man rör sig mindre, vilket i sin tur kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och högt blodtryck.
Upptäcker man sjukdomen i tidigt skede och kan ändra livsstil i tid kan man lättare bromsa sjukdomen, säger Christer Anker-Hansen till Aftonbladet.