De flesta kopplar en ADHD-diagnos till barn eller ungdomar men utmaningen kan ställa till det både i det privata livet såväl som i yrkeslivet som vuxen.
Mest läst i kategorin
ADHD är ofta förknippad med hyperaktivitet, svårt med att starta och avsluta saker och mycket och starka känslor. Ofta är diagnosen sammanflätad med barn men kan förstås även drabba vuxna då det kan bli rörigt i livet.
Hyperaktiviteten brukar försvinna med åldern och i stället kan man känna sig rastlös och ha en inre oro. Tecken som man som vuxen bör vara uppmärksam på är bland annat koncentrationssvårigheter och problem med att kunna organisera och strukturera, även bristande förmåga till motivation kan vara ett tecken, precis som glömska.
– Något som vuxna med ADHD kommer att märka är att prestation och prestandan kommer att gå upp och ner. Saker som du är intresserad av kommer att gå snabbt att fixa, medan sånt du är mindre motiverad av att göra kan gå sämre, säger Mira Elise Glaser Holthe, PhD-doktorand vid HINN, den norska Fakulteten för hälsa och socialvetenskap till den norska tidningen Verdens Gang.
Mellan 30 och 70 procent av barn med ADHD fortsätter att ha tillståndet också i vuxen ålder. Det visar en översikt över ADHD bland vuxna, publicerat i WebMD.
Just problem med självkontroll kan vara ett symtom hos vuxna som kan visa sig i form av ett impulsivt sätt men även kan göra att man får problem med att kontrollera känslorna.
– ADHD-symtom hos vuxna är mer dolda och ofta bara märkbara för den enskilde personen, plus dennes familj. De kan dessutom ha koncentrationssvårigheter som kan vara ganska problematiska i förhållande till både skola och jobb, och kan med tiden resultera bland annat i social prestationsångest. Därför är en utredningsprocess ofta både tidskrävande och omfattande. Ju längre du går utan behandling, ju större är risken för att utveckla andra sjukdomar, berättar psykologen Espen Anker.
De sjukdomar som kan förekomma om ADHD inte upptäcks under livets gång gäller lika mycket för unga med icke ställd diagnos, som för vuxna.
– Att hamna utanför är aldrig enkelt. Det är utmanande att vara utanför det sociala samspelet, utan att förstå varför. Dessutom är det vanligt att hamna utanför även i arbetslivet, säger doktorand Holthe.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.