Det finns många frågeställningar kring alkohol och medicin, hur ska man tänka? Och när kan det bli farligt att blanda? Läkare reder ut frågetecken.


Mest läst i kategorin
Våren är här, likaså den ökande konsumtionen av alkohol när många vill ta ett glas på en uteservering eller öppna en flaska vid till grillningen. Men om man dricker alkohol i kombination med mediciner kan ruset bli fel. Här reder läkaren ut hur man ska tänka kring våra vanligaste tabletter.
– Alkohol är aldrig nyttigt. All konsumtion har en baksida. Bland annat är alkohol en cancerframkallande substans. Så ur hälso- och beroendesynpunkt är alkoholen alltid problematisk, men det finns andra positiva sidor, berättar Sven Wåhlin, överläkare och specialist i allmänmedicin vid Beroendecentrum i Stockholm, till Expressens Hälsoliv.
Värktabletter som Alvedon, Panodil och Pamol kan ge allvarliga skador på levern om man tar dem i för stor mängd till exempel.
– Normalt är den allmänna föreställningen att det är ganska ofarliga preparat. Men paracetamol, över rekommenderad dygnsdos, kan vara livsfarligt i kombination med alkohol. En tablett på morgonen och en på kvällen och alkohol däremellan är däremot inga större problem om man har en frisk lever.
När det handlar om Ipren, Treo, Naproxen och Voltaren som också är smärtstillande men utan Paracemol, ska man avstå från att ta dessa om man dricker alkohol regelbundet.
– Inflammationsdämpande läkemedel är magirriterande, och det är alkohol också. Man kan få magkatarr och blödningar i tarmslemhinnan även vid normal dos läkemedel. Så är man känslig är det en risk som ökar med alkohol. Men är det en viktig fest, ska ens dotter gifta sig, så är det klart att man kan ta sig ett glas champagne.
Använder man opioider som Citadon, Fentanyl, Tramadol eller morfin som är narkotikaklassade läkemedel ska de aldrig kombineras med alkohol. Alkohol kan förstärka den lugnande effekten som kan påverka andning och hjärtfunktion.
– Här ska man undvika alkohol helt. Den akuta effekten av kombinationen är att man blir för berusad, för påverkad, för sänkt. I värsta fall kan det bli en andningspåverkan. Upphör andningen så kan man dö. Här är det hög varningsflagg. Har man dessutom har en tendens till alkoholberoende så utvecklas den, och vice versa, med opioider.