News55

Att ligga sömnlös är en mardröm - här listas fem tips för bättre nattro

Foto: Naina Helén Jåma/TT
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 16 dec. 2021Publicerad: 16 dec. 2021

Att både kropp och knopp påverkas av för lite sömn vet de flesta. Men det finns enkla tips för att förbättra sina sömnvanor. Här listas de viktigaste.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att inte kunna sova bidrar till en klart försämrad livskvalité i längden och påverkar koncentration och fokus samt bidrar till utmattningssyndrom, stress och depression. At vi dessutom tror att vi behöver mer sömn på vintern är inte heller sant enligt forskaren Maria Nordin vid Institutionen för psykologi.

–  Nej. Inte rent fysiologisk. Rent kroppsligt behöver vi inte det. Men det känns som det eftersom vi som bor här i norr blir tröttare på vintern. Det beror på att vårt sömnhormon, melatonin, insöndras i kroppen vid mörker. Det är mörkret som säger till kroppen att nu ska vi slå på melatoninet, och därför har vi högre melatonin halter i kroppen på vintern och vill vi sova mer, berättar hon på sajten umu.

Men det finns enkla knep att ta till när nattron inte vill komma. Att lägga sig samma tid varje dag, även på helgen. Att utöva någon form av fysisk aktivitet, att äta på regelbundna tider, att ha någon form av social samvaro på dagen samt leva hälsosamt. Att försöka vara utomhus och ta vara på det dagsljus som finns är viktigt för att hålla den biologiska klockan rätt och för att bli trött på kvällen. Att över tid hitta ett sätt att ha en så balanserad tillvaro som möjligt är något att sträva efter samt att undvika stress så mycket som möjligt.

 – Stress och aktivitet är faktiskt sömnens motsats, inte vakenhet. Stress påverkar sömnen så till vida att har vi varit väldigt stressade under en dag så är det svårt att komma till ro. Det är också så att det hormon som är aktivt när vi är vakna – kortisolet – är melatonins motsats. De två kan inte vara aktiva samtidigt i kroppen. Så har vi höga kortisolnivåer och är väldigt vakna och alerta, då har vi svårt att gå ner i varv och sova och vice versa. Sover vi mycket länge på morgonen, till exempel, kan det vara svårt att få i gång kortisolet. För det vill naturligt gå upp på morgonen. Så det finns en stark koppling mellan stress och sömn. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]