Hälsa55:s läsare har fått möjlighet att maila sina frågor till vår expert på tandvård och munhälsa, Björn Klinge, tandläkare och professor i parodontologi som här svarar på läsarfrågor.


Mest läst i kategorin
Hej Björn och Hälsa55.
Jag har av min tandläkare alltid fått höra att jag inte behöver gå till tandhygienist.
Tandhygienisten sa då att jag hade två små tandfickor och det var en massa inflammationer på flera ställen. Jag blev ju jättechockad, hon gjorde rent och i höstas fick jag ny tandläkare som sa att jag har flera inflammationer. Var till tandhygienist igen nyligen och det var bättre då sa hon och inga tandfickor, men fortfarande lite inflammationer på flera ställen. Hon sa också att det syntes på röntgen att lite tandben försvunnit, inte alarmerande men vad menas med det?
Mvh Lena
Hej Lena
Det verkar klokt att du nu har regelbunden kontroll hos din tandhygienist.
Det är den inflammationsreaktion som uppstår i vävnaden, som försvar mot bakterieinfektion i tandköttsfickan, som leder till att käkbenet löses upp och försvinner. Det är alltså ett tecken på tandlossningssjukdom (parodontit på fackspråk). Genom att professionellt göra rent i tandköttsfickan och din egen noggranna munvård hemma kan man stoppa sjukdomsutvecklingen och på så sätt förhindra att mer käkben försvinner.
Hej Björn, jag undrar hur man märker tidiga tecken på problem med sina tänder?
Hälsningar Anders
Hej Anders
Kika i badrumsspegeln när du borstar tänderna. Tidiga tecken på karies (tandröta, hål i tänderna) kan vara små gropar på tuggytor eller att emaljytan har demineraliserats och ser matt ut på vissa områden. Tecken på tandköttsinflammation eller tandlossningssjukdom är svullet, lättblödande tandkött, att det uppstår mellanrum mellan tänderna och sent tecken i sjukdomsutvecklingen att tanden känns lös för att mycket käkben har förlorats. Illaluktande andedräkt kan också vara en varningssignal. Regelbunden kontakt med tandvården är ett bra sätt att tidigt upptäcka och åtgärda problem.
Hej Björn, kul med svar! Varför är fluor så viktigt?
Varma hälsningar Marianne
Hej Marianne.
Tandkräm eller vissa munsköljvätskor innehåller fluorid för att stärka tandemaljen. Fluoriden lagras in i ytskiktet på tanden och gör tanden mer motståndskraftig att lösas upp när den utsätts för påverkan av exempelvis socker och läsk.
Har en lite udda fråga, men om man endast borstar tänderna en gång per dag, är det viktigast morgon eller kväll då?
Mvh familjen Hallgren
Hej familjen Hallgren.
Vill förstås i första hand övertyga er att borsta tänderna både morgon (efter frukosten) och på kvällen (det sista man gör före sänggåendet). Om det av okänd anledning finns skäl att begränsa tandborstningen till en gång per dag skulle jag föreslå kvällsborstningen. Då får fluoridtandkrämen bäst möjligheter att stärka tandemaljen under natten.
Hej Björn, Vilka tänder är viktigast att behålla?
Hälsningar Anna
Hej Anna.
Mitt enkla svar är: alla tänder. Det är säkert ingen slump att vi är utrustade med den tanduppsättning vi har. Framtänderna använder vi ju mest till att bita av födan och med kindtänderna krossar och finfördelar vi maten. Med ett tandförsett leende signalerar framtandsraden att du är öppen för kontakt. Ibland kan man finna rekommendationer att 20 tänder räcker, medan andra hävdar att samtliga tänder är lika värdefulla. Det finns spännande ny forskning som visar att varje tand i funktion skickar signaler till hjärnan när vi tuggar. Förlorar vi tänderna förlorar vi också signalförmågan till hjärnan. Det anses vara en faktor som kan påverka demensutveckling.
Undrar lite varför vi äldre verkar få behålla våra tänder mer nu än förr i tiden?
Mvh Siri
Hej Siri
Det är säkert många faktorer som samverkar: bättre egenvård, fluoridtandkräm, bättre kostvanor, införandet av lördagsgodis, och regelbunden kontakt med tandvården. Fler kvarvarande tänder högt upp i åren ställer förstås också ökade krav på att sköta dem på bästa sätt.
Hej Björn, kan jag äta kosttillskott för att undvika tandlossning? Tacksam för svar,
Lars
Hej Lars.
Det enkla svaret är: nej, det finns inget kosttillskott som innebär att du undviker tandlossning.
Det gäller att mekaniskt (med tandborste och ibland mellanrumsborste) avlägsna de bakteriebeläggningar som ger upphov till en inflammationsreaktion och som sedan kan leda till tandlossningssjukdom vid enstaka eller flera tänder.
Vänligen, Björn