News55

Därför blir du sjuk av ångest

Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 23 aug. 2022

Oro, nedstämdhet och ångest är något som drabbar många under en period i livet men visste du att vissa sjukdomar kan triggas av symtomen?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De flesta av oss lider i perioder av oro och rädsla vilket är helt normalt. Men när känslorna tar över vardagslivet och påverkar våra dagliga val kan de få förödande konsekvenser.

– Du kan ligga i sängen, ha mat i kylskåpet och pengar på kontot, men ändå vara orolig. Tankens kraft är väldigt stark. Vår mänskliga förmåga att leva oss in i problem gör att vi reagerar som om vi har problemet. Det är bra på många sätt, vi kan leva oss in i en bok till exempel. Men en mental bild som ”Tänk om det blir kärnvapenkrig” triggar i gång det sympatiska nervsystemet. Hjärtat slår fortare, pulsen ökar, stresshormoner som adrenalin och kortisol utsöndras, berättar DavidWaskuri, psykolog och psykoterapeutför Aftonbladet Hälsa.

Problemet är att vi inte är gjorda för att ständigt vara oroliga under långa perioder. Vi tål smärta mer för stunden men risken ökar för att bli sjuk om vi ständigt har ett stresspåslag. Katastroftankarna kan i längden leda till allvarliga sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom samt stroke. Även risken att drabbas av astma ökar.

 – Det är vanligt med sömnproblem, vilket ger andra hälsosjukdomar. Man får sämre immunförsvar och riskerar att oftare bli förkyld. Man kan drabbas av huvudvärk,rubbningar i mag-tarmkanalen och olika smärttillstånd. Om man självmedicinerar med alkohol kan man se det som en sjukdom som delvis kommer av oron, även om det förstås också kan finnas en ärftlig och social faktor.

Man kan ägna sig åt mindfulness för att själv minska oro, att röra på sig fysiskt lindrar också ångest samt att försöka fylla sina dagar med aktiviteter kan även förebygga risken att drabbas. Men om man får problem med magen eller sömnrubbningar bör man söka hjälp.

– När oron påverkar dig så mycket att det stör ditt liv och drar ner din livskvalitet, ska du också söka hjälp. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS