News55

Därför blir det ena könet lyckligare än det andra efter skilsmässa

Artikelbild
När vägarna går isär är det kvinnorna som drar vinstlotten när det gäller hälsan.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 15 sep. 2022

Många äktenskap slutar i skilsmässa. Men det kan också vara positivt – i varje fall för det ena könet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mogna kvinnor är de största vinnarna rent hälsomässigt vid en separation. I motsats till alla andra grupper blir de nämligen friskare av att skilja sig. Det visar en omfattande amerikansk studie med fler än 79 000 kvinnor i åldersgruppen, skriver tidningen Hälsa.

Kvinnor har tendens att känna att det är angeläget att ta hand om sig och tänka långsiktigt när det gäller den egna hälsan när de kommit ur en skilsmässa och står på egna ben. För många kvinnor blir skilsmässan en katalysator till förändring – och då i den mer hälsosamma riktningen. Det är fokus på att ta hand om sig.

–Många kvinnor uppgraderar sig själva när de skiljer sig. De börjar på den där utbildningen de alltid har drömt om, många skaffar en ny frisyr, börjar gå ner i vikt och träna, går ut och roar sig på ett annat sätt och det finns även en del som blir sexuellt uppsökande. Kvinnor får en större frihet och upplever därför att de blommar ut på andra sidan av en skilsmässa, medan det ofta är tvärtom för männen, säger Daisy Løvendahl till Hälsa.

Flera studier visar att ensamstående män som går utan partner röker mer, dricker mer och tränar mindre. Det minskar deras livslängd med cirka sju år enligt Forum för mäns hälsa, skriver tidningen.

Daisy Løvendahl menar vidare att kvinnor generellt klarar sig bättre ensamma än män. De återhämtar sig snabbare efter en skilsmässa och har bättre sociala relationer.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS