Många skämtar om att de har “lite OCD” när de dubbelkollar spisen eller vill ha ordning hemma. Men vad innebär egentligen tvångsbeteende på riktigt – och hur kan det påverka livet? Psykologen Erik Andersson vid Karolinska Institutet reder ut vad diagnosen OCD är och när det är dags att söka hjälp. Att behöva kontrollera spisen …
Allt fler korta män går till drastiska åtgärder för att bli längre, och tar kirurgisk hjälp för att få några extra centimeter. I Norge diskuterar man nu om sjukvården ska erbjuda operationer till kortväxta män utan diagnos, rapporterar SvD. Det väcker stora etiska frågor bland läkarna. Joachim Horn är överläkare på Rikshospitalet i Oslo och …
Vill du kunna springa livet ut? Den 80-årige professorn Eystein Enoksen har forskat i nästan 50 år och vet vad som krävs för att springa skadefritt livet ut. Här kommer fem klocka råd för att träna hållbart – oavsett ålder. Löpning är inte bara för unga eller elitidrottare. Det menar Eystein Enoksen, 80 år, som …
Att få tillräckligt många timmar sömn kan vara en utmaning när kvällarna är varma och ljusa. Sömnforskaren delar med sig av råd om hur du sover bättre under sommarens heta nätter. När sommaren bjuder på sol och värme kan det kännas härligt under dagen, men på kvällen kan hettan göra det svårt att koppla av …
Många som lever med adhd, autism, klimakteriebesvär eller sömnbrist efter småbarnsåren upplever svårigheter med vardagsuppgifter. Genom att rikta insatser mot de exekutiva funktionerna – hjärnans verktyg för planering, tidshantering och fokus – går det att minska stressen och känna stolthet över bortkryssade punkter på listan, skriver DN. MISSA INTE: Forskare: Träning kan bli räddningen efter …
Att hitta kärleken på nytt kan kännas som en nystart. Men vad händer när de vuxna barnen inte vill följa med på resan? I takt med att allt fler människor lever i blandade familjer blir det också tydligt hur svårt det kan vara att få alla att känna sig inkluderade. I ett brev till Hemtrevligt …
Stockholmare riskerar längre väntetider när bara en enda ambulans är i tjänst i centrala Stockholm. Personal larmar nu om en akut ambulanskris: “Katastrofalt”. Minst tre ambulanser från stationen i Stockholm city ska vara i tjänst dygnet runt, helst fler. Men under sommaren har personalbrist lett till att flera bilar ställts av. Enligt SVT finns det …
Utan vatten överlever vi bara några få dagar. Men hur mycket behöver kroppen egentligen för att må bra? Kan man dricka för mycket, och varför drabbas äldre hårdare i sommarvärmen? Professorn Mattias Carlström reder ut vad som gäller. När solen gassar och termometern stiger är det inte bara solskydd som behövs. Vätskebrist kan bli ett …
Sommarvärmen och mer fysisk aktivitet ökar behovet av vätska. Vätskeersättning kan hjälpa vid vätskebrist, men fel dos kan ge biverkningar. Lär dig hur du använder vätskeersättning säkert och hur du gör egen hemma. När temperaturen stiger ökar behovet av vätska. Vätskeersättning är ett effektivt sätt att snabbt återställa vätskebalansen vid vätskebrist. Enligt 1177 Vårdguiden innehåller …
Känner du jobbångest och funderar på att byta jobb? Läs om 7 tydliga tecken på att ditt nuvarande jobb inte längre passar – och varför det kan vara en fördel att vara äldre på arbetsmarknaden. Börjar jobbångesten smyga sig på redan under semestern? Eller upplever du att din arbetsplats inte ger dig chansen att utvecklas …
En 61-årig man omkom efter en tragisk olycka i samband med en magnetkameraundersökning på Long Island, USA. Mannen drogs in i den kraftfulla maskinen på grund av att han bar tung metallkedja runt halsen. Hustrun Adrienne Jones-McAllister hade precis avslutat en magnetkameraundersökning på en klinik i Westbury, Long Island, när hon hade svårt att ta …
Läkemedelsbolagen går på knäna efter pandemin. Men Abera Bioscience vägrar ge upp sin forskning på vaccin som nässpray. “Att vi människor nu vill satsa på vapen istället för vår hälsa kommer vi att ångra”, säger vd:n för Abera Biosciences, Maria Alriksson. Hon ser med oro på utvecklingen, och att viktig forskning slarvas bort nu när …
Trots att cigarettrökningen minskar i Sverige stiger nikotinanvändningen. Bakom utvecklingen står främst e-cigaretterna. “Jag gick över till vejp för tre–fyra år sedan. Jag hade problem med hosta och tanken var att sluta röka helt med hjälp av vejpen, men jag klarar inte det. Så är det bara”, säger Mary-Ann Aro från Gustavsberg. Hon är 55 …
När ett företag går igenom stora förändringar och nedskärningar riskerar ovissheten att ta över både arbetsdagar och fritid. Många upplever stress och oro – särskilt när besked dröjer. Här får du psykologens bästa tips för att hantera situationen och våga ta kontrollen. Att jobba på ett företag i många år ger en trygghet som snabbt …
Hur hittar man kärleken efter 50 utan nätdejting? Relationsexperten ger konkreta tips för dig som vill hitta en partner senare i livet. Att hitta kärleken efter 50 kan kännas både spännande och utmanande. Många vill fortsätta utforska livet tillsammans med någon speciell, men vet inte riktigt var de ska börja. Börja med de egna nätverken …
När Per Frykman blev av med hälften av sina timmar från hemtjänsten rasade tillvaron. Sedan mars har han legat på sjukhus tre gånger – nu kämpar han för att återfå sitt liv. “Det är som att vara i husarrest”, säger Per Frykman, som bor i Skärholmen med sin fru och elvaårige son, till DN. Per …
När värmen i sommar slår till räcker det inte med att söka skugga. Redan vid 22 grader börjar risken för allvarliga hälsoproblem öka – särskilt för den som är äldre, sjuk eller känslig för påfrestningar. “Dödligheten börjar öka redan vid 21,7 grader, och för varje grad däröver stiger risken”, säger Christofer Åström, forskare vid Umeå …
När 58-åriga Anna Hammarström drabbades av en livshotande graviditetskomplikation fick hon beskedet: livmodern måste bort. Men hon vägrade acceptera det. I stället reste hon till Kina – för att föda sitt tolfte barn och få livmoderbevarande vård. Anna Hammarström, läkare från Höllviken, väntade sitt tolfte barn när Lunds universitetssjukhus upptäckte att hennes moderkaka vuxit fast …
Kosttillskottet Probiotika kan minska negativa känslor såsom ångest och stress. Positiva resultat kan visas efter endast två veckor. Detta bekräftar en ny studie från Leiden universitet i Nederländerna. Probiotika är, enligt Livsmedelsverket, levande mikroorgansimer som finns i många fermenterade livsmedel som yoghurt, surkål och vissa ostar. Man har länge vetat att probiotika kan ha hälsofrämjande …
Vissa drycker kan påverka både matsmältningen, immunförsvaret och humöret, genom att främja tarmfloran. “Kefir innehåller bioaktiva ämnen som kan hämma skadliga mikrober i kroppen”, säger dietisten Toby Amidor till tidningen Health. Kefir är en gammaldags, syrad mjölkdryck som får sin effekt från en naturlig jäsningsprocess. Den är full av levande bakterier, syror och näringsämnen som …
TV4-profilen Marcus Noterius har gått ner tio kilo på tre månader med smarta kostval. Läs om hur han lyckades med sin viktnedgång, fått förbättrad hälsa och hur smärtan i artrosknät minskat. Enligt Folkhälsomyndigheten har mer än hälften av Sveriges vuxna befolkning övervikt eller fetma. Och problemet ökar alltmer. Att väga för mycket kan leda till …
Med hjälp av ett smart system kan njurbyten ske över hela Norden – och snart hela Europa. Fler patienter får därmed chans till livsviktig transplantation. Tack vare ett samarbete mellan nordiska länder kan man nu byta njurar över landsgränserna. Förhoppningsvis kan samarbetet utvidgas över hela Europa, det rapporterar Svt. Samarbetet kallas Step, Scandiatransplant Exchange Program. …
Att ha en fast läkare i primärvården innebär tryggare vård och bättre kontinuitet för patienterna. Alvesta vårdcentral har lyckats bra med det. På Alvesta vårdcentral har 99,2 procent av de listade patienterna en namngiven läkare, vilket är långt över Region Kronobergs mål på 55 procent är högst i hela regionen. En fast läkarkontakt innebär att …
Nu sprider sig den fruktade tajgafästingen till svenska Norrbotten från Finland, där den är vanlig och har spridit tbe. Tajgafästingen, Ixodes persulcatus, är en ny sorts fästing som kan sprida en allvarligare form av tbe, den har påträffats långt norrut i landet, längs med Bottenviken och i området runt Haparanda, det skriver Vetenskap & Hälsa. …
Hasse Selin oroas av sommarens oerfarna vikarier på äldreboendet som har lämnat honom nedkissad i sängen i timmar och gett honom mat han har svårt att svälja. Hasse Selin, 86,och hans fru Marita Selin vittnar om vårdbrister på äldreboendet Lindgården i Sundsvall, det rapporterar Sveriges Radio. När Hasse Selin behöver hjälp lyckas han inte få …
En vårdtagare satte mat i halsen och kvävdes till döds på grund av att personalen i hemtjänsten inte visste att vårdtagaren skulle ha anpassad kost. En vårdtagare i Falun behövde lättuggad mat, något som framgick i vårdtagarens journal, men det var inte känt i verksamheten, det skriver SVT. Därför tog vårdtagaren. Därför serverade hemtjänsten korv …
Att allt fler äldre personer med hemtjänst dricker och har alkoholproblem skapar svårigheter och problem för personalen. I juni kom Socialstyrelsen med en rapport som visar att det är alltfler med hemtjänst som har ett skadligt bruk eller beroende av alkohol, något News 55 berättade om då. Socialstyrelsens rapport visar att mellan 2014 och 2023 …
Du har kanske hört att det är onyttigt att äta processad mat, men det finns faktiskt processade rätter som är nyttiga, det menar en professor. Det kan vara svårt att alltid laga sin mat från grunden varför det kan vara bra att veta vilken processad mat som är okej att äta, det skriver Aftenposten. Simon …
Kenneth Mårtensson lider av ofrivilliga skakningar, essentiell tremor, som blir vanligare med åldern. 5 procent av alla över 65 drabbas. Skakningarna vid essentiell tremor kan göra att det blir svårt att klara av enkla vardagssysslor, som att äta, dricka eller skriva, det skriver Dagens Nyheter. “Det kan vara omöjligt att knappa in koden i kassan …
Det kan orsaka hälsoproblem att dricka alkohol oavsett hur gammal du är och även om du bara dricker lite, men när du åldras ökar riskerna. Sara Jo Nixon, chef för Center for Addiction Research & Education vid University of Florida, USA, säger att alkohol i stort sett påverkar alla organsystem i din kropp, det skriver …
Svenska life science-bolag som forskar inom läkemedel och medicinteknik går just nu igenom dåliga tider med konkurser, avnoteringar och akut pengabrist. På bara några år har flera life science-bolag inom läkemedel och medicinteknik lämnat börsen, några har köpts upp, några har slagits samman men många har gått i konkurs, det skriver Svenska Dagbladet. Nästan hälften …
De flesta gör fel när de försöker bli lyckligare, det menar en glädjeexpert: Gör istället det här för att känna dig lycklig och få frid. Vissa människor tror att en hög inkomst, mer pengar, att äga ett större hus eller köra finare bilar ska göra dem lyckligare, det skriver CNBC. Men du blir inte lyckligare …
Läkemedel som främst används vid typ 2-diabetes och viktminskning visar nu lovande resultat mot kronisk migrän. “Att vi ser effekt redan innan vikten förändras pekar mot något helt annat än bara kilon på vågen”, säger Richard Baron, neurolog vid Stanford Medicine. Trots att det finns flera behandlingsalternativ kvarstår en stor grupp patienter som aldrig riktigt …
Unga kvinnor med bland annat PCOS får råd på Tiktok som saknar all vetenskaplig grund. “Jag blir nästan tokig”, säger KI-professorn om myterna. “Det finns ingen särskild kost som har visat sig vara bättre än någon annan”, säger Elisabet Stener-Victorin, professor i reproduktionsfysiologi vid Karolinska institutet, till DN. Hon har granskat de råd som florerar …
Ny forskning visar att laktosintolerans kan ge mardrömmar. Men för andra kan mjölk faktiskt förbättra sömnen – allt beror på din mage. “Allvaret i födoämnesöverkänslighet – särskilt laktosintolerans och ett samlat mått på matallergier – hänger samman med hur allvarliga mardrömmarna är”, säger Tore Nielsen. Han är professor och chef för Dreams and Nightmares Laboratory …
Enkla kostförändringar kan hjälpa dig att få bättre sömn och ge dig möjlighet att fokusera på vad du bör göra, snarare än på vad du inte bör göra. Enligt en ny studie förbättrades kvaliteten på studiedeltagarnas sömn med 16 procent när de ökade sitt intag av frukt och grönsaker från noll till fem koppar om …
När temperaturen stiger kan sommaren snabbt bli påfrestande – särskilt för äldre. Enligt läkare finns det misstag vi gör i värmen, som faktiskt kan göra det ännu svårare att sova. Här är råden som hjälper dig hantera värmebölja på ett säkert och behagligt sätt. Sommaren lockar med sol och bad, men höga temperaturer kan också …
Dyra solglasögon skyddar inte bättre än billiga – så länge de är CE-märkta. Men ögonprofessorn varnar för kopior från oseriösa säljare som kan skada synen. “Låt dig inte luras av ett högt pris”, säger Tor Paaske Utheim, professor och ögonläkare. Han menar att UV-skyddet är detsamma i billiga CE-märkta glasögon som i dyra varianter, skriver …
Sommaren bjuder på sol, bad och ledighet – men innebär också vissa hälsorisker. Enligt Folkhälsomyndigheten ökar risken för vissa sjudomar under sommarmånaderna. Med några enkla förebyggande råd kan du minska risken att drabbas av smitta eller andra obehag. Enligt DN ökar många infektionssjukdomar under sommarhalvåret. Det handlar bland annat om magsjuka, hudinfektioner, och sexuellt överförbara …
På senare år har Sveriges regioner successivt infört screening för tjock- och ändtarmscancer, som är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige. Med screening för tarmcancer kan tjock- och ändtarmscancer upptäckas i ett tidigt stadium när den fortfarande kan botas, det skriver PRO Pensionären. Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancersjukdomen i Sverige och prognosen …
Rätt solkräm skyddar mot hudcancer, solskador och för tidigt åldrande – men bara om du använder den på rätt sätt Solskydd handlar inte bara om att undvika att bränna sig. Det är också ett viktigt steg för att minska risken för hudcancer och för att bromsa den typ av hudåldrande som inte går att sminka …
Personer som diagnosticeras med demens lever nu längre än tidigare tack vare tidig upptäckt samt bättre behandlingar och vård. Ett internationellt forskarteam har i en studie analyserat data om fler än 1,2 miljoner personer över 60 år med demens, det skriver Newsweek. Den data som analyserades i studien samlades in mellan 2000 och 2018 från …
Var fjärde senior har avstått från att träffa nära och kära på grund av utebliven vaccinering. Trots politisk enighet har inget hänt. “Jag önskar att man nu äntligen ska våga fatta de långsiktigt kloka och lönsamma besluten”, säger Maria Larsson, förbundsordförande för SPF Seniorerna. På ett seminarium under Almedalsveckan presenterades en ny Novusundersökning som ger …
Ny svensk forskning svarar på en omdebatterad fråga om hjärnans formbarhet genom att visa att nervceller nybildas i hjärnans minnescentrum, långt upp i vuxen ålder. Den mänskliga hjärnan innehåller över 86 miljarder nervceller och det har debatterats i åratal om huruvida nya nervceller bildas under hela livet eller endast tidigt i livet, det skriver Aftonbladet. …
Vissa kallar det för en skilsmässocykel, eftersom man spenderar så mycket tid så nära varandra att man riskerar att tröttna på varandra. Men Steve, 68, och Karen, 67, har cyklat över hela jordklotet på den, och tänker inte sluta. “Vad pratar ni om hela dagarna”, brukar en av Karens systrar fråga henne angående de långa …
Forskarna på Karolinska Institutet har spolat näsan på KOL-patienter och har upptäckt något som kan revolutionera vården för en halv miljon svenskar. Anders Lindén är en forskare från Karolinska Institutet, som är inriktad på just KOL. “Det mest spännande är att vi ser samma typ av immunaktivering i näsan som tidigare bara kunde upptäckas genom …
Koffein har visat sig ha en överraskande förmåga att påverka hur våra celler reagerar på energibrist och stress, något som förknippas med sjukdom och åldrande. Forskare vid Queen Mary University i London har i en studie upptäckt att koffein kan knuffa dina celler mot ett längre och hälsosammare liv, det skriver Newsweek. Med hjälp av …
Forskare har funnit ett oväntat sätt att sakta ned kognitiv nedgång och hålla igång delar av hjärnan när vi åldras: Hundar och katter. I ett möjligt genombrott har forskare funnit att husdjursägande kan kopplas till långsammare kognitiv nedgång genom att hundar och katter kan hjälpa till att bevara specifika hjärnfunktioner när vi blir äldre, det …
Forskare har hittat ett samband mellan laktosintolerans och mardrömmar och de tror att det kan bero på att de smärtor laktosen ger påverkar människors drömmar. Människor har länge trott att mat kan påverka vår sömn och våra drömmar, men ämnet har sällan studerats och det finns få bevis för att så är fallet, men nu …
Transportstyrelsen har tvingats ändra sina regler för när körkort ska dras in på grund av alkohol med hjälp av PEth-test. Efter en dom i kammarrätten räcker det inte längre med bara två förhöjda PEth-värden för att ta körkortet från någon. Kammarrätten i Stockholm dömde förra veckan i ett mål där en person fått körkortet indraget. …
Forskare kallar drömmen för ett fönster in i psyket. Vissa vaknar med färska minnen av drömmen i huvudet, medans andra har det tvärtom och inte kommer ihåg någonting av natten. Italienska forskare som Giulia Bernardi undrade varför vissa slår upp ögonen till ett tomt inre, utan en aning om vad som utspelat sig under natten, …