News55

De löper störst risk att drabbas av ALS

Högaktuella sjukdomen ALS drabbar en målgrupp som man kanske i första hand inte tror. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 31 okt. 2022Publicerad: 31 okt. 2022

Det har blivit stor uppmärksamhet kring nervsjukdomen ALS sedan folkkäre Börje Salming drabbats. Forskare har tittat närmare på vilka som riskerar att drabbas av sjukdomen och vilka riskfaktorerna är – och de är kanske inte vad du tror.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den typiske patienten som drabbas av den obotliga sjukdomen ALS är en man i 70-års åldern. Det är vanligt att det rör sig om en vältränad person som varit aktiv hela livet, precis som Börje Salming. Det berättar Caroline Ingre, adjungerad lektor som leder en forskningsgrupp om ALS på Karolinska institutet till Aftonbladet, skriver Allas.

Den som drabbas av ALS lever i genomsnitt bara tre år efter att man fått diagnosen. Sjukdomen gör att armar och ben blir mer och mer förlamade och förmågan att prata och svälja påverkas hos många. Symptomen kan börja på olika ställlen i kroppen och sprider sig till man slutligen blir helt förlamad. Det går inte att stoppa, bara att bromsa och det finns läkemedel som lindrar några av symptomen.

Kan låta märkligt

– Riskfaktorerna för ALS är hög fettförbränning och slank kroppsbyggnad. Det kan låta märkligt, men man kan se att skyddande faktorer är överkonsumtion av alkohol och även övervikt. Sjukdomen tenderar också att oftare drabba män än kvinnor. Varför det är så, vet man inte helt, men i högre ålder jämnas det ut och inga skillnader finns, säger Caroline Ingre till tidningen.

– Man tror att nervcellen behöver en ökad mängd energi för att kunna försörja sin långa nervtråd ut i muskeln. Energi finns ju i både fett och alkohol, har du då mer att ta av kan du försörja nervcellerna. Om man däremot tappar mycket i vikt är det väldigt negativt för sjukdomsutvecklingen, konstaterar hon vidare.

Caroline Ingre berättar även att forskningen gör framsteg hela tiden och att man har trott och hoppats på att genläkemedel ska kunna läka sjukdomen, men det är alldeles för tidigt att säga effekten av det ännu.

I Sverige drabbas cirka 250 personer årligen av ALS och globalt är det mellan fyra till sex per hundra tusen invånare som drabbas

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS
ANNONS