Har du ont i knäna eller är stel i höfterna? Orsaken kan finns längre ner på kroppen.
Mest läst i kategorin
Smärta i knä eller höft är ofta något som kommer med åldern och något som man märker när man utövar fysisk aktivitet. Ofta tror vi att det är just vid själva smärtstället problemet är medan det i själva verket kan bero på hålfoten.
– Smärtproblematik beror många gånger på nedsjunkna fotvalv och felaktig belastning. Fötterna bär ju upp hela kroppen och om vi har en felställning i foten blir det en felställning även i ryggen. Platta skor utan stöd är det sämsta tänkbara för våra fötter och kroppar, säger Jan Öman, ortopedingenjör på Boten i Boden, till Allas.
Alla fötter och dess konstruktion ser helt olika ut beroende på var i världen man kommer ifrån. En del har platta fötter då man oftare går barfota på ett annat underlag än vårt. Vissa har även ett extra mellanfotsben och det finns inte ett hålfotsinlägg som passar alla.
– Jag har jobbat som ortoped i 36 år och i början pratades det nästan bara om plattfötter. I dag vet vi att ett väldigt högt fotvalv ger minst lika många problem när foten sjunker inåt. De flesta med plantar fasciit har högt fotvalv.
Det finns flera orsaker till att hålfoten sjunker ihop. Vi går ofta på platta underlag och bär platta skor utan stöd. Ålder och övervikt är en annan orsak och det är viktigt med bra skor redan i unga år. Det finns hjälp att få dels genom övningar hemma för att stärka upp hålfoten, dels genom att använda specialutformade skosulor.
– Det går att stärka musklerna genom klassiska övningar som att plocka kulor med tårna och att balansera på balansplatta. Det finns även Skosulor som är gjutna efter dina egna fötter ger bästa stödet. Fotavgjutningen ska göras utan belastning av foten, när du står upp trycks hålfoten ner. Med de nya sulorna i skorna ska det kännas bra direkt, det ska aldrig göra ont. Man kan få träningsvärk i början, men det går över efter ett tag.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.