News55

Doktorn: Så kan du sluta bita på naglarna

Att låta bli att bita på naglarna är ett gissel för många. Men det finns smarta knep att ta till. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 06 okt. 2022

Så många som var femte svensk har för ovana att bita på naglarna – många utan att ens vara medvetna om det. Enligt doktorn går det dock att ta till många knep för att sluta.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är inte ovanligt att man börjar bita på naglarna redan som liten och att beteendet följer med upp i åldrarna. En del gör det när de blir nervösa och stressade, andra när de tittar på teve, läser och i andra vardagssituationer.

Många vill dock sluta med ovanan, utan att riktigt veta hur man ska göra, skriver tidningen Må Bra.

Gunilla Hasselgren, som är specialist i allmänmedicin, säger till tidningen att ett knep kan vara att försöka bryta beteendet genom att skaffa lite nya vanor. En sådan är att ge sina händer, naglar och nagelband lite extra omsorg – så de inte blir fnasiga och lockar till “bitansning”.

 Var noga med att smörja dina händer med en bra handkräm. Att vårda händerna kan bli en bra start på ett nytt beteende, säger Hasselgren och fortsätter:

– Ta gärna kontakt med en nagelterapeut som kan hjälpa dig att snygga till naglar och nagelband och ge råd om nagelolja och lack. Det är möjligt att du får testa lösnaglar för att skydda framväxten av dina egna naglar.

Det finns även andra knep att ta till – som att använda lack som inte smakar så gott och som hjälper till att uppmärksamma att man biter på naglarna när man kanske inte ens själv tänker på det.

– På apoteket finns fingervantar i bomull som du kan sätta på dig när du läser eller ser på tv, tipsar doktorn i Må Bra.

Hon tycker också att man ska fundera på om man är orolig för något eller om nagelbitandet har med den psykiska hälsan att göra.

ANNONS

– Kanske skulle du må bra av åtminstone ett bedömningssamtal hos en kurator eller samtalsterapeut som jobbar med KBT. Ibland kan man behöva ta tag i sina beteenden ordentligt när konsekvenserna blir för besvärliga.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS
ANNONS