News55

Eva blev av med assistenter: ”Måste må sämre för att få hjälp”

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 06 feb. 2022

Efter att en kommun skärpte kraven så har Eva Jungersten nu blivit av med flera timmar av personlig assistans. Hennes familj måste nu turas om att sova hos henne för att hon ska klara sin vardag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Eva Jungersten, bosatt i Göteborg, var mitt i livet när hon råkade ut för en kraftig hjärnblödning. Läkare betecknade de allvarliga skadorna på hennes hjärna som bestående. Skadan gjorde att hon fick en lägre intellektuell nivå, svårigheter att orientera sig och en nästan total minnesstörning. Dotter Jennie Jungersten berättar för Göteborgs Posten att hennes mamma nu saknar närminne och initiativförmåga. 

-Skulle hon komma ensam utanför dörren är det kört, hon har ingen aning om var hon är eller vart hon ska.

Dottern beskriver sin mammas situation som att hon ständigt behöver få information och stöd för att får vardagen att fungera. Sedan tio år tillbaka har därför Eva haft personliga assistenter större delen av dygnet. Men inte längre. Efter en ny utredning av kommunen så har Eva nu istället enbart 30 timmar hemtjänst i veckan. Hennes anhöriga beskriver det som en katastrof och att de nu själva behöver täcka upp tider för att Eva ska klara sig.  

En av de förklaringar som Göteborgs Stad ger är att man höjt kraven för att få stöd enligt LSS. Alltså måste Eva må sämre för att idag kunna få stöd. De försvarar förändringarna som gjorts med att detta är ett sätt att höja kvalitén på vården genom att säkerställa att det är de som verkligen behöver få vård är de som får den. 

Författare: Jessika Bouveng

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS