Det finns flera orsaker till att det kan vara svårare att somna på sommaren än på vintern. Men det finns hjälp att få.


Mest läst i kategorin
Många av oss sover sämre på sommaren och har framför allt svårt att somna in. Det är ljusare ute, sena middagar med alkohol och att vi lättare kommer ur rytm under semestern är några av orsakerna.
– Vi kommer ur rytmen, och för vissa resulterar det i att man sover för lite. Paradoxalt nog så handlar semester mycket om att koppla av och återhämtning, men det är väldigt få som fokuserar på just sömnen. Den blir ofta lidande, säger Li Åslund, legitimerad psykolog, sömnexpert- och forskare på en mobilapp, till Expressen Hälsa.
Det bästa är att försöka ha samma sömnmönster även under sommaren för att kroppen ska må bättre och för att man ska kunna somna in lättare varje kväll. Att söka hjälp i tid är också viktigt. Många tenderar att vänta tills problemet är väldigt stort och då kan det vara svårare.
– Det är oftast när hösten kommer, när arbetskraven ökar och sömnen inte vill ordna upp sig, som man oftast söker professionell hjälp för sina sömnbesvär. Men ju tidigare man tar tag i problemen, desto bättre är det. Bästa tipset är att försöka behålla ett liknande sömnmönster under sommaren som man har under vardagen. Det är väldigt bra, både för sömnen och dygnsrytmen.
Att röra på sig, ha ett mörkt och svalt sovrum, använda öronproppar eller sovmask samt byta till ett svalare täcke är något man kan göra själv för att hjälpa sömnen på traven. Att ta sömntabletter kan vara bra men inte något man rekommenderar i längden.
– Många som söker hjälp vill gärna en quick fix. Då vill man ha sömntabletter. Men de kan också bli en slags snuttefilt. Är det slut på sömntabletter blir man i stället jätteuppstressad att inte kunna sova. Då pratar jag inte om det fysiska behovet som sömntabletter kan ge, utan det psykologiska. I Sverige är rekommendationen KBT-terapi som förstahandsval. Funkar inte det så kan man lägga till sömntabletter.