News55

Här är hudförändringarna du bör kolla upp

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 26 maj 2022

Många av oss oroar sig för fläckar och hudförändringar. Nu varnar chefsläkaren för vilka symtom man ska vara extra vaksam på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Plötsligt dyker de upp. Fläckar och prickar på huden man aldrig sett tidigare och skapar förstås mycket oro då cancerformen Malignt melanom ökar. Men det är inte alltid lätt att veta exakt vad man ska vara vaksam på, enligt Expressen Hälsoliv.

­– Fallen blir fler och fler. Även i yngre åldrar. Så det här är ett rejält problem. Bleka individer, de som blir röda så fort de är ute i solen, ska vara extra försiktiga. Man ska också se till att skydda barn så att de inte utsätts för mycket sol, säger Joacim Stalfors, chefläkare och medicinskt ansvarig på Doktor24.

Man ska vara extra uppmärksam på om en fläck blir större, mer upphöjd, ändrar karaktär och blir ojämna i formen, även om ett födelsemärke blir sårigt, börjar klia eller blir mörkare. Händer det ska man kontakta läkare för det går att bota Malignt melanom om det kan hittas i tid.

­– När sjukvården får en remiss är de skyldiga att agera inom en viss tidsram, så att man inte ska förlora tid. Det är det vi kallar för det standardiserade vårdförloppet. Många kan botas med en enkel operation om man kommer in tidigt. Därför vill vi plantera in hos folk: Har du en prick, där du känner att det kan vara någonting: Gå och kolla den i stället för att vänta. I det läget kommer vår prickkontroll in i bilden. Är man orolig över ett födelsemärke kan man enkelt få det undersökt med en kamera som använder polariserat ljus. 

Sex tips för skydd mot solen

  • Anpassa solexponeringen efter din hudtyp och undvik att bränna dig. 
  • Undvik solen mitt på dagen, mellan klockan 11 och 15, när solen är som starkast.
  • Var noga med att skydda huden med solskydd, tätt vävda kläder och hatt. 
  • Solen hjälper kroppen att producera D-vitamin men att exponera ansikte och armar 15–30 minuter per dag räcker för att få maximal D-vitaminproduktion. 
  • Solande i solarium ska undvikas. Det ökar risken för hudcancer och påskyndar hudens åldrande. Solariebrunhet skyddar inte mot solens skadliga effekter.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS