News55

Läkaren: "Här är kosten som förhindrar diabetes"

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 01 juni 2022

Han botade sin egen diabetes via sitt sätt att se på fasta och blev omåttligt populär med sin 5:2-diet. Nu tipsar läkaren Mosley om kosten som håller dig frisk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När vetenskapsjournalisten Michael Mosley, 65, botade sin egen diabetes genom att skriva den revolutionerade boken ”Mosleymetoden” var succén ett faktum och många var snabba med att plocka upp fastemetoden 5:2.

– Det finns ingen forskning som stöder att det är bra att äta så många gånger om dagen. Ät två till tre mål mat per dag, kanske två huvudmål och ett mellanmål. Själv äter jag sällan frukost. Jag brukar äta min sista måltid vid 19-tiden och sedan inte igen förrän lunchtid dagen efter. Frukost är inte det viktigaste målet, det finns inga bevis för att det är så, säger vetenskapsjournalisten och läkaren Michael Mosley, till Expressens Hälsoliv.

Med metoden kan man alltså även minska risken att bland annat drabbas av den livshotande sjukdomen diabetes där 5-6 personer dör varje dag. Förutom att minska risken för diabetes får man stora hälsovinster genom ett bättre blodtryck och bättre hjärtkärlhälsa.

Efter att ha provat dieten i åtta veckor hade vetenskapsforskaren normaliserat sina blodsockervärden.

– Mitt blodsockervärde har stannat där sedan dess. Jag testade värdet i morse och det såg helt okej ut. Jag är inte diabetiker längre och jag har inte varit det de senaste sex åren. Diabetes-folk runt om i världen säger fortfarande att typ 2-diabetes inte går att bota, men det stämmer helt enkelt inte. Det är därför det är så viktigt att göra de här studierna och demonstrera att det inte är sant. Det går att göra något åt typ 2-diabetes, det är därför jag fortsätter tjata om detta, har Mosley tidigare sagt till Storstockholms Diabetesförening.

Läkaren menar att den bästa kosten är Medelhavskost som till stor del består av nötter, ägg, fisk, olivolja och yoghurt samt grönsaker. Det är långsamma kolhydrater som håller blodsockret på en jämn nivå och som i förlängningen minskar risken att äta onyttigt.

– Testa att äta denna kost, kombinera med att ”smygfasta” några gånger i veckan och utöva någon slags motion varje dag och du kommer snart att se och känna resultat på både hälsan och vikten. Det fina är att man fort går ner i vikt samtidigt som man förbättrar blodtryck, hjärtkärlhälsa och minskar risken för diabetes.

Livsmedel att undvika är förstås hårt processade livsmedel som ris, pommes frites och pulvermos som ökar vikten.  

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS