Det har alltid florerat myter om lightläsk och aspartam. Rykten om cancer är envisa men nu förklarar experterna sanningen.
Mest läst i kategorin
Aspartam är ett sötningsmedel som ibland kan förekomma i lightprodukter som just läsk och den har undersökts ur olika aspekter under många år. Frågan har alltid varit om aspartam verkligen kan ge cancer eller ej och ryktet verkar ha blivit en sanning. Tills nu.
– Den här diskussionen pågår hela tiden, att aspartam är farligt, att det ger cancer. När man säger det så hänvisar man till den italienska råttstudien. Men där gav man råttorna aspartam motsvarande 200 liter läsk per dag. Det missar man i debatten, säger Ingrid Larsson som är klinisk näringsfysiolog och docent vid Sahlgrenska universitetssjukhuset till sajten Wellness.
Det är omöjligt att dricka den mängden vätska per dygn och det rekommenderade intaget ligger på cirka fyra liter per dag vilket också kan vara svårt att få i sig. Och att det skulle kunna ge cancer är alltså inte sant utan en myt som bör avlivas.
– Nej, det kan inte ge cancer i de mängder som är rekommenderat att man intar. Det har forskning visat. Man kan jämföra de studier som Europas motsvarighet till Livsmedelsverket har baserat sina slutsatser på om aspartam, med de studier man gör för blivande läkemedel. Det tar ungefär tio års tid att gå från en substans på en laboratoriebänk till att det kommer ut som en färdigtestad produkt. Så det är inte bara att man tycker att det här funkar. Det testas först i laboratoriet, sedan på djur och sist på människor.
Att säga att aspartam är hälsosamt är förstås fel, det är mer ett medel för att ersätta socker i vissa produkter och den som dricker lightläsk brukar välja mer hälsosam mat i övrigt, som fullkorn, frukt och grönsaker. På så sätt blir lightläsk en markör för bättre matvanor, fortsätter docenten.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.