News55

Här är tidiga tecken på ledgångsreumatism

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 18 maj 2022

Som med så många andra diagnoser är tidig upptäck väsentligt och det gäller även ledgångsreumatism. Men vården är ojämlik och långsam.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidiga symtom på ledgångsreumatism är stela leder i fingrar, händer och tår och det kan vara väldigt liknande symtom vid artros. Men det går att stoppa utvecklingen, om den görs i tid.

­– Ju tidigare man får en diagnos, desto bättre, säger Mats Dehlin, reumatolog och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Aftonbladet Hälsa.

Det enda man kunde behandla ledgångsreumatism med tidigare har varit kortison och andra antiinflammatoriska preparat vilket ofta gjorde saken värre.

– För cirka 20 år sedan började man med ett läkemedel som egentligen var tänkt för cancerbehandling, metotrexat. Det används i en låg dos och har en lugnande effekt på immunsystemet. Sedan finns det biologiska läkemedel, så kallade TNF-hämmare, som är en antikroppsbehandling. De här två preparaten är de som ligger bakom den osannolika förändringen för den här gruppen men det kommer hela tiden nya läkemedel.

Men det är tyvärr stor skillnad i landet var man skriver ut TNF-hämmarna. Och man kan inte riktigt förklara vad det beror på då det inte finns färre reumatiker i Norrland.

– Det kan bero på att många fastnar i primärvården och får vänta flera år på en diagnos och man måste vara ganska tuff som patient och kräva att bli utredd. Det måste också vara mycket snabbare väg mellan primärvård och specialistvård, berättar Lotta Håkansson på Reumatikerförbundet.

Viktigt är också att söka vård i tid vilket många patienter inte gör då smärtan kommer smygande och många drabbas av både artros och ledgångsreumatism.

Sex tecken på ledgångsreumatism

ANNONS
  • Stelheten är värst när du stiger upp på morgonen eller har varit stilla.
  • Sjukdomen börjar oftast i små leder i händer och fötter.
  • Man får värk i lederna på båda sidor av kroppen.
  • Lederna kan bli svullna och ibland vid kraftig inflammation blir de varma och röda.
  • Man kan bli trött.
  • Ledgångsreumatism kan variera från person till person och går också i skov.

Källa: 1177

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS