Så många som 1,5 miljoner svenskar lider av dålig hörsel men väldigt få söker hjälp trots att dagens hörapparater är både bättre och smidigare än förr. Här är fem tecken på dilemmat.


Mest läst i kategorin
Många har så dålig hörsel att det påverkar deras vardag och relation till andra och eftersom vi lever allt längre idag förväntas siffran 1,5 miljoner öka eftersom hörselnedsättning främst är åldersrelaterat. Enligt WHO är det den av tio diagnoser som har störst påverkan på vår livskvalité och ökar även risken för både depression och demens.
Men det kan ta långt tid att få hjälp, upp till 10 år innan en person söker för de flesta bagatelliserar problemet samt att sämre hörsel oftast kommer smygande med tiden.
– Det kommer att bli roligare att gå ut och äta, gå på bridge, träffa barnbarnen och sådana saker. Det blir lättare på jobbet och du kommer nog vara mindre trött på kvällen för du har inte behövt anstränga dig lika mycket för att höra. Sämre hörsel kommer ofta smygande med åldern. Många märker det inte och de som märker det kan ändå bagatellisera eller ignorera det, berättar Klas Johansson, vd på Eartech hörselkliniker, till Aftonbladet Hälsa.
Många vill inte riktigt kännas vid att man börjat höra dåligt och menar att man minsann hör bra för sin ålder men det betyder inte att man ska ignorera problemet utan tvärtom, söka vård i tid.
Idag finns också en stor mängd bra hjälpmedel, dels de som sitter inne i själva örat och de som placeras utanpå. Och idag styrs valet mycket av vilken telefon som passar till vilken apparat.
– Olika hörapparater fungerar olika bra med olika telefoner. Med dagens hörapparater kan du ladda ner en app och själv styra väldigt många funktioner i hörapparaten. Du har kontroll över dina hörselhjälpmedel på ett annat sätt. En hörapparat anpassas mycket efter livsstil och aktiviteter. Det går bland annat att strömma ljud från telefonen, datorn och tv:n direkt till hörapparaten. Sedan gör apparna att hörapparaterna kan justeras på distans, av hörselkliniken.
Viktigt att man också gör en lista på de problem man har och vill ha hjälp med. Som när man går till doktorn, desto mer audionomen vet om din livsstil, desto mer specifik hjälp går att få. Tydliga tecken att vara vaksam på enligt Klas är följande symtom.
- Du har svårt att höra på middagar, på möten och när många talar samtidigt i lokalen.
- Personer i din närhet tycker att du har högt ljud på tv:n och radion.
- Du ber ofta andra upprepa vad de just har sagt.
- Du hör öronsus, visslingar eller det pipande i öronen som kallas tinnitus.
- Du upplever att personer talar otydligt eller ”mumlar” betydligt mer än tidigare.