News55

Blodpropp – Här är varningssignalerna

Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 23 maj 2022

Ibland behöver en blodpropp i benet inte göra så mycket väsen av sig trots att det kan vara ett livshotande tillstånd. Här får du tips och råd gällande tecken att vara vaksam på.

ANNONS

Mest läst i kategorin

En blodpropp beror på att blodet blivit tjockt och skapat en propp i ett kärl och blodproppar i benen kan följa med blodet, om de lossnat, och fastna i lungorna. Detta kan vara helt ofarligt om det upptäckts i tid men om proppen blir så stor att den hindrar cirkulationen, kan det bli allvarligt.

– Man räknar med att det finns ungefär 10 000 fall av djupa ventromboser (blodproppar) per år i Sverige. De orsakar runt 1 000 dödsfall. Det vanliga är att de sitter i benen, säger hjärtspecialisten och överläkaren Jan Nilsson, till Expressen Hälsoliv.

Lika många män som kvinnor drabbas men risken ökar med ålder och det kan vara svårt att tolka symtom på en annalkande blodpropp i benen. Det kan bli varmt, svullet och ömma och vaden kan bli spänd och man kan se ytliga kärl på benet.

– Man kanske inte tycker att det är något konstigt att ena benet svullnat, man är van vid att det sker då och då, och tycker inte att det behöver kontrolleras av läkare. Men misstar man blodproppen för att vara något helt ofarligt – och inte kollar upp den, så kan det utvecklas dramatiskt. När blodproppen sitter i själva benet är det väl inte hela världen eftersom den kommer att lösas upp så småningom. Men om den lossnar, åker i väg och fastnar i lungan så är det värre. Är det dessutom en stor propp, slår den ut stora delar av lungvävnaden och täpper till blodtillförseln i en stor del av lungan. Då är det farligt. I värsta fall kan proppen bli till en livsfara på bara några minuter.

Det finns flera riskgrupper som har en ökad benägenhet att drabbas och det är gravida, de som äter p-piller, har övervikt, är drabbade av hjärtsvikt och om man är rökare. Alla är de bidragande riskfaktorer men även en viss ärftlighet samt ett långsamt blodflöde, kan öka risken.

­ – Blod måste flyta för att det ska hålla sig i lösligt tillstånd. Sitter man still väldigt länge, till exempel som vid en lång flygresa, så ger det en ökad risk. Då kan det vara bra att ställa sig upp ibland, sträcka på sig och häva sig upp och ner på tårna. Det är bra för att få lite fart på vadmusklerna. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS