Vi vet att diabetes, övervikt och ålder ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. Men nu reder specialisten ut vilka fyra sjukdomar vi ska vara uppmärksamma på.


Mest läst i kategorin
Det finns flera riskfaktorer som ökar risken att drabbas av hjärt-och kärlsjukdomar, stroke och hjärtinfarkt. Ökad ålder, förhöjda blodfetter, övervikt, rökning och stress är några av dem och 22 200 personer drabbades av akut infarkt 2020 där män är majoritet.
Men det finns även andra faktorer som kan utlösa en hjärtinfarkt. De fyra grupperna man ska vara vaksam på är reumatism som ger kronisk inflammation i vävnaden som angriper hud och leder samt psoriasis, SLE och Systemisk skleros.
– Sannolikt är det så att den inflammation som uppstår med reumatism även angriper kärlväggen. Därför ökar risken för hjärtinfarkt och stroke, säger Jan Nilsson, hjärtspecialist till Expressens Hälsoliv,
Om man lider av psoriasis, speciellt en svår sådan, ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt. Studier visar att risken för hjärt-och kärlsjukdomar är större än hos psoriasissjuka än hos friska personer, risken kan vara dubbelt så stor och även om man är en yngre person, så mycket som upp till fyra gånger högre enligt, Psoriasisföreningen.
Sjukdomen SLE, en kronisk, reumatisk systemsjukdom, ger även den en ökad risk för hjärtinfarkt och drabbar cirka 0,3-0,5 % av befolkningen.
– Det blir trots allt ganska många fall i Sverige. Sjukdomen ger ett ökat bildande av autoantikroppar som angriper olika organ i kroppen – njurar, hud, hjärta och kärlväggen. Sjukdomen drabbar ofta yngre kvinnor och ger en ganska kraftigt ökad risk för hjärtinfarkt och stroke.
Den sista sjukdomen att vara vaksam på är Systemisk skleros, en bindvävssjukdom som ger svåra eksem och påverkar kroppens alla organ.
– Systemisk skleros är den ovanligaste av de här fyra sjukdomarna. Man ska också ha klart för sig att autoimmuna sjukdomar oftare drabbar kvinnor.
Men det finns råd man kan följa för att minska riskerna:
- Rök inte. ”Det här är särskilt viktigt för kvinnor, då vi ser en oroande utveckling av att yngre kvinnor har börjat röka mer”, säger överläkare Jan Nilsson.
- Håll vikten. Motionera regelbundet och försök att hålla vikten. ”Det behöver inte vara någon elitsatsning, utan 30 minuters promenad om dagen. Några dagar i veckan bör man också röra på sig så pass mycket att man blir svettig.”
- Sitt inte still. ”Det är så himla lätt att fastna framför sin datorskärm hela dagen. Bara det att skippa stolen och stå upp ger skillnad. Det behövs mer än dubbelt så mycket muskler för att hålla kroppen stående mot att vara sittande. Ta trappan i stället för hissen. Gå och ta en fika med kollegerna i lunchrummet i stället för framför datorn”, säger Jan Nilsson.