Det finns vissa symptom som är viktiga att känna till för att inte drabbas av bestående problem med ögonen. Det rapporterar GP.
Mest läst i kategorin
Våt gula fläcken
Det är få som känner till den, men våt gula fläcken är en folksjukdom som drabbar cirka 3500 svenskar årligen. Det enda sättet att hejda sjukdomen är genom återkommande behandlingar med injektioner i ögats glaskropp.
– Våta åldersförändringar i gula fläcken är en väldigt destruktiv sjukdom, men sedan 2006/2007 har den här behandlingen och patientgruppen ökar lavinartat, säger Susanna Olsson, överläkare på Mölndals sjukhus, till GP.
Våt gula fläcken kan inte botas men behandlingen med injektioner i ögat bromsar sjukdomsförloppet. De som drabbas riskerar att förlora läsförmågan men sjukdomen leder inte till blindhet.
Ett tidigt tecken är synförsämring mitt i synfältet som gör att man ser en mörk fläck.
– Från en dag till en annan kan du inte läsa på mobilen, det kan vara att bokstäver försvinner eller att raden går i vågor, eller att du har en svart fläck mitt i synfältet, förklarar Olsson.
Krokseende är ett annat vanligt symptom som är bra att ha koll på och det innebär att man ser raka linjer som krokiga.
Glaukom
Glaukom, eller grön starr, är ytterligare en ögonsjukdom som inte kan botas. Den smyger sig på och är svår att identifiera själv. Men om sjukdomen upptäcks i tid kan man behandla med trycksänkande ögondroppar som bromsar förloppet.
– Det är som med högt blodtryck, man har ingen chans att upptäcka den i ett tidigt skede helt själv. Man har inte ont och får inga symptom förrän det blivit en skada, säger ögonläkaren till tidningen.
Glaukom upptäcks oftast hos optikern och enligt Susanna Olsson är det bra att gå på regelbundna undersökningar för att tidigt upptäcka sjukdomen. Obehandlad glaukom kan i vissa fall leda till blindhet.
Näthinneavlossning
Ser du plötsligt “flygande flugor” i synfältet eller små blixtar kan det vara en god idé att kontakta vården. Symptomen kan vara tecken på näthinneavlossning som bland annat kan uppstå av glaskroppsavlossning. Det är vanligtvis ofarligt men kan bli riskfyllt om glaskroppen drar loss ett hål på näthinnan.
– Om näthinnan lossar i större omfattning så kan man märka en skugga, eller som en mörk gardin, som rör på sig över en del av synfältet. Lossar näthinnan helt och man blir utan behandling så blir man helt blind, enligt Olsson.
Om näthinnan har lossnat kan man i cirka 95 procent av fallen sätta fast den igen med hjälp av kirurgi. Men en majoritet av de drabbade får en bestående synnedsättning, skriver GP.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.