News55

Läkare: Så får du rätt vård snabbt

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 04 apr. 2022

Visste du att det kan vara helt avgörande för rätt och snabb vård att du som patient kan svara på frågor om dina symtom? Här kommer läkarnas tips om hur du får rätt vård snabbt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många patienter tror att det räcker med att läkarna har läst in sig på deras fall när de kommer till vårdcentralen men så är sällan fallet då distriktsläkarna ofta har ont om tid. Därför är det oerhört viktigt hur och vad patienten kan berätta för läkaren för att få rätt vård snabbt.

– Vi har pressade scheman och hoppar inte sällan över raster och jobbar över för att hinna med att hjälpa alla i väntrummet. Dessutom är det inte alla regioner som har sammanhållna journaler där man ens kan se allt. En del patienter tror att det räcker att göra ett test och förstår inte poängen med att svara på frågor om eventuella besvär. Men jag måste sätta in provsvaren och symtomen i en kontext. Jag har varit med om att vi hittat cancer trots att provet varit helt normalt, säger distriktsläkaren Marina Tuutma, till Expressen Hälsoliv.

Fördelen är att man som patient redan innan besöket är väl förberedd och har skrivit ner vad man vill ta upp då man ofta träffar en läkare man aldrig sett förut samt att tiden är begränsad.

­– Söker du för hudbesvär eller utslag kan det vara relevant att fundera om du ätit någonting annorlunda den senaste veckan eller ändrat något annat i din livsstil. Har du på egen hand ändrat läkemedelsdosen, hur tar du dina läkemedel eller har du börjat med något hälsokostpreparat? Det är inte ovanligt att problemen kan härledas till sådant.

Några tips på vägen att ta med sig.

  • Skriv en lista och läs på
  • När började besvären?
  • Vilka mediciner tar du och hur tar du dem?
  • Har du släkt med liknade symtom?
  • Berätta vad som oroar dig
  • Våga fråga igen om du ej förstår
  • Ta med en tolk om du ej kan svenska

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS