News55

Läkare varnar: "Kan vara D-vitaminbrist"

Intresset och populäriteten har ökat kring ett visst läkemedel, nu har en studie visat hur det påverka hälsan negativt.
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 26 apr. 2022Publicerad: 26 apr. 2022

Att drabbas av domningar och känselbortfall i händer kan bero på flera saker. Här utreder läkare de olika orsakerna.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Att man har svårt att knäppa knappar, händer som domnar och sticker och känselbortfall som är värst på morgonen känner många till. Ibland måste man skaka liv i handen på morgonen innan den börjar fungera som vanligt igen.

Detta kan bero på flera saker som till exempel Karpalsyndrom, då har det blivit för trång för den viktigaste nerven, Medinanusnerven. Det är den som passerar i handen, på handflatesidan och det kan ge en pirrande, domnade känsla.

– När trycket på nerven ökar brukar känslan i handen beskrivas som brännande, stickande, pirrande eller som ren smärta. Känseln i fingrarna blir sämre och man kan känna sig lite fumlig precis som du beskriver. När man böjer i handleden ökar trängseln i handleden och då brukar besvären öka. Det är svårt att kontrollera handledens läge när man sover och därför kan handen kännas mer bortdomnad när man vaknar, berättar läkaren Christian Carrwik i Aftonbladet Hälsa.

Graviditet och underfunktion i sköldkörteln kan ge liknade symtom men ibland finns ingen orsak till domningarna utan man kan bara lindra obehaget. Att sova med en skena som håller handen rakt kan vara ett knep men om det inte hjälper under natten bör man fundera på operation. Karpalsyndrom är lätt att bota med en mindre operation i lokalbedövning.

– Brist på vitamin B12 kan också ge påverkan på nervfunktionen i hela kroppen men då brukar symtomen oftast börja i fötterna.

Det pågår mycket forskning kring just D-vitaminets effekt på kroppen då det under vinterhalvåret är det vanligt med brist.

–  Den mest centrala, enkla och den funktion vi vet mest om är att den sköter kalciumbalans och benmineralisering i kroppen. Kroppen har ett väldigt fint system. Det D-vitamin kroppen får i sig lägger sig som ett lager i blodet, och sedan reglerar kroppen själv hur mycket den behöver aktivera beroende på vilket behov man har. Det som är viktigt är att vi fyller på vårt lager hela tiden och att kroppen kan ta från det, säger Anna Spångeus, professor och överläkare till Hälsoliv. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS