News55

Så kan din syn ha påverkats av postcovid

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 17 juni 2022

Många som drabbats av postcovid har fått en rad till synes diffusa problem som läkarkåren står förbryllade inför. Nu har ytterligare ett symtom dykt upp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu har forskarna kunnat kartlägga ett nytt symtom hos de personerna som tillfrisknat från covid-19. De har drabbats av synproblem och lider av trötthet i ögonen samt känner att ögonen känns ansträngda.

– Vi gjorde telefonintervjuer med patienterna som vårdats på sjukhus på grund av covid, drygt 400 personer. Då såg vi att cirka tio procent uppgav att man hade fått besvär med synen eller förvärrade problem med synen, säger Jan Johansson, optiker och forskare vid Karolinska Institutet, i ”Nyhetsmorgon” i TV4.

Anledningen till deras studie var att de började följa upp covidrabbade som inte återhämtat sig som andra och såg likheter med andra patientgrupper som de arbetat med tidigare och startade då en specifik studie.

– Det vanligaste de beskriver är ansträngda ögon och svårigheter med att fokusera när man ska arbeta vid sin skärm. De uppgav också trötta och grusiga ögon och att det bli suddigt eller dubbelt. En del bli också extra känsliga för ljus och visuella intryck om det händer mycket, som att åka bil eller att handla.

De allra flesta blir friska men om ändå problemen med synen kvarstår ska man kontrollera den. Man ska  även kanske titta över sin ergonomi på arbetsplatsen och få extra stöd om man är ung och går i skolan.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS