Spänningshuvudvärk är något många drabbas av. Men det går att bli kvitt plågorna – utan att behöva äta tabletter. Det skriver tidningen Hälsa.
Mest läst i kategorin
Hälften av alla svenskar får spänningshuvudvärk någon gång i månaden. Enligt tidningen Hälsa finns det så många som 270 olika former av huvudvärk. Migrän och spänningshuvudvärk är de vanligaste.
– Spänningshuvudvärk kan vara extremt plågsam, även om den inte är lika handikappande som migrän. Många mår sämre än vad som syns på utsidan, den påverkar såväl sömnen som livet i stort, säger Mattias Linde, överläkare och professor i neurologi vid Tjörns huvudvärksklinik, till Hälsa.
Spänningsvärk kan utlösas av allt från stress, brist på sömn, trötthet, hur man mår i själen, uttorkning, spända käkar till dålig belysning. Många tar ett piller för att snabbt bli av med det, men om värken kommer ofta tycker Mattias Linde att man ska se över livet.
– Jag förstår lockelsen att ta värktabletter för att slippa värken. Men risken är att du utvecklar läkemedelsutlöst huvudvärk. Värken är en signal att något sliter på dig som du bör lyssna på.
Mest effektivt
I första hand rekommenderar Mattias Linde förebyggande och icke-farmakologisk behandling. Pulshöjande träning, mindfulness, avslappningsövningar och kognitiv samtalsterapi har i studier visat sig vara effektivt mot migrän och spänningshuvudvärk.
– Gör något du tycker är roligt, det är minst lika viktigt att koppla av som att träna i sig. Allt som gör att du slappnar av och känner mer harmoni är bra mot spänningshuvudvärk, tipsar han.
Träning sägs vara den allra bästa medicinen i sammanhanget och störst effekt får man av att röra på sig så man blir anfådd och får upp flåset minst tre gånger i veckan under 30 minuter per tillfälle.
– Min forskargrupp har visat att olika former av måttlig konditionsträning kan fungera lika effektivt som dagens receptbelagda läkemedel. Välj något skoj, åk rullskidor, cykla, spring, det är bra för hälsan och gratis, säger Mattias Linde.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.