News55

Här krossas bakteriemyt av professor

Så påverkar stora förändringar din personlighet
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 09 jan. 2024

Det finns något som många gör i vardagen i rädsla för bakterier. Men det är helt i onödan, enligt professor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många undviker offentliga toaletter i så lång utsträckning som möjligt. När situationen ändå måste hanteras lägger många papper på sitsen, torkar av den innan användning eller halvstår och försöker att se till så huden inte möter sitsen. Men allt detta görs helt i onödan, enligt Anders Johansson som är professor i infektionssjukdomar vid Umeå Universitet, skriver Göteborgs-Posten.

– Det är inte den vägen som smitta sprids, det kommer liksom inte in bakifrån om man uttrycker det så. Inte heller via huden på låren, faktum är att huden innehåller substanser som efter ganska kort tid avdödar främmande bakterier, så de lever inte jättelänge på din hud heller normalt sett, säger han till tidningen.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Både bakterier och virus kan dock absolut spridas via offentliga toaletter. Luftburna partiklar kan färdas snabbt när man spolar, upp till två meter per sekund enligt en studie från University of Colorado Boulder. Där såg man också att partiklarna kunde färdas upp till 1,5 meter från toalettstolen och fanns kvar i luften i flera minuter, skriver Göteborgs-Posten.

– Det är absolut en miljö där man ska vara noga med hygien och städning, och det är man ju också på många ställen idag med städscheman där man städar väldigt ofta. Det som framförallt kan spridas på toaletter specifikt är olika typer av magsjuka och vinterkräksjuka, säger Anders Johansson.

Ta inte i detta

Hans råd är att tvätta händerna noga och sedan undvika att ta i saker som många andra på toaletten har rört vid. Till exempel spolknappar, handtag och kranar som är riskområden.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

ANNONS

– De smittar ju via att man på något sätt får i sig virus eller bakterier från avföring. Och ska man bli sjuk måste man föra det där smittämnet till sin egen mun på något vis. Är det då avföring på kranar och handtag och man sedan tar sig i ansiktet, så kan du ju bli smittad, säger han och fortsätter:

– Det behöver inte alls synas eller se äckligt ut, det krävs såpass få virus eller bakterier för att smitta ska spridas. Allt handlar väldigt mycket om hur duktig man själv är på att tvätta händerna, och att inte ta i grejer därinne. Om man är duktig på att tvätta händerna, och styr kranen med armbågen och öppnar dörren med armbågen när man går ut så lär man inte smittas hur skitigt det än är på toaletten.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS