News55

Så tränar du efter 60

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 11 maj 2022

Att vi mår bra av motion, oavsett ålder, det vet vi. Ännu viktigare är att göra det anpassat efter vår ålder för att inte skada oss, enligt experten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många vill kunna njuta av ålderns höst då man får mer tid till det som annars kanske har fått stryka på foten som just träning, å andra sidan vill man inte dra på sig skador. Vi vet sedan tidigare att fysisk aktivitet ger dig ett längre liv och för varje timme du tränar ger det dig 2-5 timmars längre livstid.

– Många äldre måste avstå från aktiviteter som kräver normal muskelstyrka och kroppsfunktion. Anledningen är att muskelmassan minskar för varje år och vårt rörelsemönster förändras utan att vi tänker på det. Om kroppen inte används och musklerna inte får arbeta så tynar de sakta bort. Faktum är att redan vid 30 års ålder börjar musklerna att försvagas speciellt vid en stillasittande livsstil. Runt 60 års ålder förlorar vi cirka 1% muskelmassa per år. Förlust av muskler och styrka försvårar det dagliga livet, berättar Leila Lindholm, motivationexpert till Wellobe.

För dig som vill förbättra dig mycket är styrketräning ett säkert kort. Det motverkar benskörhet och man kan enkelt göra det hemma eller med de vikter man hittar naturligt utomhus.

– Är du van att träna styrketräning eller tränat i tre månader fortsätt med det 2-3 gånger per vecka. Det kommer att bromsa kroppens åldrande och kanske till och med vända så att kroppen blir som en yngre version. Att träna igenom kroppen på en nivå som känns behaglig är fullt tillräckligt för äldre, att jobba till max varje pass är inget som rekommenderas. Effekten verkar vara stor även vid träning som inte belastar extremt hårt.

Att träna balansen är också viktigt så några enkla övningar som att sitta och lyfta ett ben mot taket, eller prova att stå upp och blunda och göra samma sak.  Att träna på att öka sin puls är ett annat sätt för att variera sin träning. Att gå en snabb promenad på 30 minuter där du får upp flåset rejält är ett annat tips.  

– Variera styrketräning med snabba promenader på 30 minuter där du ska bli rejält flåsig fler gånger per promenad. En promenad i skog och mark fungerar dessutom som balansträning som också är enormt viktigt när vi åldras. Gör det du tycker om eller är van att göra. När det gäller rörelse så är det inte så viktigt vad du gör utan att du gör. Oavsett om du går, joggar, cyklar, paddlar, ror, dansar eller går på gruppträning så är det bra.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS