Just nu är det som störst risk att smittas av loppor från ditt husdjur. Parasiter trivs i sommarvärmen och här är råden du kan följa.


Mest läst i kategorin
Det blir allt vanligare att våra älskade pälsklingar drar hem loppor och allehanda parasiter då vi också i allt högre grad tar med våra djur på semestern.
– I världsdelar där kattloppor trivs, det vill säga i södra Sverige och söderut, kan äggen klara sig i omgivningen i 150 dagar, men vanligtvis två-tre veckor, och sedan väckas till liv igen. Så här gäller det att behandla alla pälsdjur, även hundar, i hushållet på en gång med mediciner som också förebygger loppbett och som rekommenderas av din veterinär, säger Cecilia Friberg, veterinär och specialist på hudsjukdomar, till Expressen Hälsoliv.
Om man drabbas av klåda finns det hjälp att få som att dämpa den med allergitabletter, eller kortisonsalva. Milda sådana finns att köpa på apoteket.
– Du kan tejpa djurens bädd eller din egen, om du har blivit biten, och åka in till veterinärkliniken med fynden. Där kan man skicka in lopporna till Sveriges lantbruksuniversitet och göra en artbestämning. I världsdelar där kattloppor trivs, det vill säga i södra Sverige och söderut, kan äggen klara sig i omgivningen i 150 dagar, men vanligtvis två-tre veckor, och sedan väckas till liv igen. Så här gäller det att behandla alla pälsdjur, även hundar, i hushållet på en gång med mediciner som också förebygger loppbett och som rekommenderas av din veterinär.
Det går även att förebygga invasionen av parasiter genom att be veterinären skriva ut tabletter mot fästingar. Det brukar inte loppor gilla.
Det finns dock flera sätt där du själv kan lindra symtomen. Dels genom att lära sig tolka vad som egentligen är ett loppbett, som man oftast känner igen på att det är asymmetriska, kraftigt kliande små upphöjningar som kan likna myggbett eller nässelutslag, eventuellt med en blåsa där stickkanalen är. Att man får rivmärken är vanliga på grund av klådan. Betten finns ofta på hudområden som inte har varit täckta av kläder på natten och det är proteinet i loppornas saliv som man reagerar på och som kliar.
Man kan köpa allergitablett, antihistamin som kan lindra klådan eller Hydrokortison, mild kortisonkräm som finns receptfritt på apoteket. Rådgör dock med läkare eller barnavårdscentral innan du använder sådan salva på barn under två år. Det finns även kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel liksom att badda med kallt vatten eller kyla med en isbit eller isklamp inlindad i en handduk. Försök att undvika att klia på betten, det förvärrar klådan och river sönder huden så kan bettet bli infekterat. Besvären går vanligtvis över av sig själv och i Sverige finns ingen smitta som kan överföras av loppor.